Meringue torta

Meringue torta

Sastojci

0 kom kore:
0 kom 6 bijelanjaka
0 kom 2 dl slatkog vrhnja
0 kom 4 zlice secera u prahu
0 kom 1 zlica kakaa
0 kom 140 g secera
0 kom 175 g secera u prahu
0 kom 1 zlica octa
0 kom krema :
0 kom 4 dl slatkog vrhnja
0 kom 160 g tamne cokolade izlomljene na kockice
0 kom 4 zlice smedjeg ruma
0 kom ukrasavanje:

Priprema

01.

pripremi 5 listova papira za pecenje i na svaki iscrtaj krug (20 cm). Polozi listove na pleh u kojem ces peci kore.

02.

Izmuti bijelanjke u cvrst snijeg. Pomijesaj secer i secer u prahu i postepeno dodaji i istovremeno mijesaj bjelanjke, dodati i ocat i mjesaj dok ne dobijes cvrst snijeg.

03.

Sipaj tuceni snijeg u vrcicu za ukrasavanje sa okruglim nastavkom.

04.

Spricaj, tako sto ces poceti u sredini, pazljivo spiralu promjera 20 cm na iscrtanom krugu

05.

Peci kore na 130 stepeni 60 minuta u pecnici na vruci zrak, koju smo prethodno zagrijali. Kore ostaviti nakon pecenja jos u pecnici da se suse.

06.

Skini spirale pazljivo sa papira i ostavi na mrezici da se ohlade.

07.

Slatko vrhnje zagrij na laganoj vatri. Dodaj cokoladu i stalno mijesaj rucnim mixerom. Cokolada se mora potpuno istopit. Poklopi posudu i stavi je u frizider da se potpuno ohladi.

08.

Ohladjeno vrhnje izmiksaj i s njom premazi tri meringues kore. Na njih stavi cetvrtu koru i premazi je tucenim vrhnjem u koji smo dodali 4 zlice secera u prahu.

09.

Petu koru izlomis na male komadice i s njom ukrasis tortu tako sto ces potresti po vrhnju izlomljenu koru i na kraju posuti s zlicom kakaa.

žena.hr
22.9.2012.