
Želiš napraviti mekano tijesto za pizzu? Imamo recept i upute za pripremu

Ako želiš mekano, prozračno i elastično tijesto za pizzu, trebat ćeš prilagoditi sastojke. Dodaj malo više vode da se brašno bolje hidratizira, a maslinovo ulje će mu dati elastičnost i finiju teksturu. Žličica šećera pomaže kvascu da se brže aktivira i stvara više mjehurića zraka, što će tijesto učiniti laganijim i mekanijim.
Kako napraviti mekano tijesto za pizzu?
Svatko ima svoj ukus kad je riječ o tijestu za pizzu. Neki vole da je tijesto hrskavije, neki da je tanje, a neki vole deblje tijesto. Srećom, mekano tijesto za pizzu može se koristiti za svaku od ovih varijanti.
Mekše tijesto za pizzu je lakše oblikovanje i razvlačenje. Zbog šećera u smjesi, ovo tijesto će biti gotovo puno brže od klasičnog, a veliki bonus je i što i jednostavno ima bogatiji okus. Kad jednom osjetiš razliku, nećeš se više vraćati na suho i tvrdo tijesto. Ako nikad nisi radila pizzu kod kuće, stvarno bi trebala probati! Nema ništa loše u naručivanju pizze, ali ovo mekano tijesto je toliko dobro da ćeš ga htjeti raditi opet i opet.
Mekano tijesto za pizzu sastojci:
400 ml tople vode
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica šećera
1 ½ žličica soli
4 žlice maslinovog ulja
450 g brašna
Mekano tijesto za pizzu priprema:
U veću zdjelu ili posudu miksera ulij toplu vodu, dodaj suhi kvasac i šećer, promiješaj i ostavi 5 minuta da kvasac proradi. Smjesa bi trebala postati pjenasta i puna mjehurića.
Dodaj 2 žlice maslinovog ulja, sol i brašno pa mijesi u mikseru s nastavkom za tijesto na maloj brzini dok se sve ne sjedini. Ako tijesto radiš ručno, mijesi ga dok ne postane glatko.
Nastavi mijesiti još 5 minuta na niskoj brzini ili rukama dok tijesto ne postane elastično. Bit će malo ljepljivo, ali to je znak da će nakon pečenja biti mekano i prozračno.
Kad je gotovo, dodaj još 2 žlice maslinovog ulja i premaži tijesto sa svih strana. Pokrij zdjelu plastičnom folijom i čistim ručnikom, pa ostavi da se diže 2 sata dok ne udvostruči volumen.
Kad si spremna za pečenje, zagrij pećnicu na 240 °C. Skini foliju i ručnik, lagano pritisni tijesto da ispusti višak zraka i podijeli ga na dva dijela.
Tijesto je sada spremno za oblikovanje i dodavanje omiljenih sastojaka. Razvaljaj ga, dodaj umak, sir i dodatke po želji, pa peci dok ne dobije lijepu, zlatnu boju.
POGLEDAJ VIDEO: Batch cooking: Kako brzo skuhati i cijeli tjedan jesti zdravo

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
