Špinat odmrznuti, iscjediti ga rukama da ne ostane više ni kap vode u njemu.Još bolje skuhati svježi i nasjeckati ga sitno.
Sastojci
Priprema
Dodatii sir, 1 kiselo vrhnje u veliku zdijelu za mješanje, dodati jedno jaje, malu kavenu žlićicu šećera, posoliti po ukusu promješati i dodavati špinat mješajući.
Kad je smjesa sjedinjena, malo maslacom namastiti tepsiju i slagati listove lazanja, koje smo prije malo umočili u mlijeko (najbolje uzeti listove koji se ne trebaju prethodno kuhati).
Napraviti bešamel umak: zavriti mlijeko, oko pola litre u većoj zdjeli.
Dok čekate da mlijeko zavri otopiti dvije kocke maslaca na tavici,
dodati oštrog brašna (od oka! ja uzmem malu kavenu šalicu) mješati dok malo ne zazlatni, paziti da na zagori. Kad je mlijeko zavrijelo, maknuti s vatre i u to umješati brašno koje ste do tada popekli na maslacu, vratiti na umjerenu vatru i mješati pjenjačom tako dugo dok ne dobijete polugusti umak (bez grudica ;)
dobiveni bešamel premazati po prvim listovima lazanja, na to staviti smjesu od sira i špinata (bogato), poklopiti sljedećim listovima, pa bešamel, pa smijesa i tako dok vam ne sfali listova. na kraju, zadnje listove kojima poklapate lazanje bogato premažite sa 1 kiselim vrhnjem (koje po želi možete prije malo zasoliti)
Kad krenem raditi, upalim si pećnicu na 100 da se zagrije, kada se stave peći,staviti na 175, od oko 45 do 50min.
Ono treće kiselo vrhnje, možete korisiti kao umak uz pećene lazanje, barem ja tako radim.
Volim sočno.Ha,ha!