Lazanje s pestom

Lazanje s pestom

Sastojci

0 kom 3 žlice maslinova ulja 1 luk, oguljen i sitno nasjeckan 1 velika mrkva, oguljena i naribana 1 prutić celera bjelaša, sitno nasjeckan 500 g mljevene govedine 1 čaša suhoga crnog vina 700 ml pasirane rajčice 1 žlica koncentrata rajčice 12
0 kom Za bešamel 100 g maslaca 100 g svenamjenskoga brašna 1 litra hladnoga punomasnog mlijeka 1/4 žličice naribanoga muškatnog oraščića 100 g naribanog parmezana
0 kom Za pesto 40 g listova svježeg bosiljka 1 češanj češnjaka, oguljen 30 g pinjola 120 ml ekstradjevičanskoga maslinova ulja 20 g naribanoga parmezana prstohvat soli

Priprema

01.

Zagrijte pećnicu na 180°C/s ventilatorom 160°C/ plinsku na oznaku broj 4. 2. Da biste napravili pesto, stavite bosiljak, pinjole i češnjak u prerađivač hrane. Dodajte ulje i pasirajte desetak sekunda, odnosno dok smjesa ne postane glatka. Prebacite je u zdjelu i umiješajte sir. Posolite i odložite. 3. Da biste napravili mesni umak, u velikoj tavi, na umjerenoj vatri zagrijte ulje pa 5 minuta pržite luk, mrkvu i celer. Dodajte mljevenu govedinu i pirjajte 5 minuta uz stalno miješanje, dok meso ne posmeđi sa svih strana. Posolite i popaprite pa pirjajte još 5 minuta. Povremeno promiješajte. 4. Prelijte vinom, dobro promiješajte i pirjajte otprilike 3 minute kako bi alkohol ispario. Dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat rajčice, smanjite vatru i otklopljeno pirjajte otprilike 3 minute kako bi alkohol ispario. Dodajte pasiranu rajčicu i koncentrat rajčice, smanjite vatru i otklopljeno pirjajte još 1 sat, dok ne dobijete gust umak. Povremeno promiješajte. Kušajte nakon otprilike 30 minuta i začinite po želji. 5. Pripremite bešamel. Kada se zgusne, umiješajte pola parmezana, muškatni oraščić i pesto. Posolite i popaprite pa stavite sa strane da se malo ohladi. 6. Ravnomjerno razmažite bešamel po dnu duboke vatrostalne posude veličine otprilike 30 x 25 cm i posložite 4 komada lazanja. Ako je potrebno, malo ih podrežite kako bi stale u posudu. Preko lazanja razmažite pola mesnoga umaka pa prelijte trećinom preostaloga bešamela. 7. Na taj sloj posložite još 4 komada lazanja i prelijte ih preostalim mesnim umakom. Razmažite pola preostaloga bešamela po mesnome umaku. Stavite posljednji sloj lazanja i lagano razmažite ostatak bešamela po vrhu, tako da prekrije čitave lazanje. Pospite preostalim parmezanom i razbacajte kockice maslaca po vrhu. Malo popaprite lazanje. 8. Pecite 30 minuta na najdonjoj rešetki u pećnici, a onda stavite na sredinu pećnice i povisite temperaturu na 200°C/s ventilatorom 180°C/plinsku oznaku na broj 6 i pecite još 15 minuta dok lazanje ne postanu zlatnožute i hrskave. 9. Kada je tjestenina gotova, ostavite je još 5 minuta izvan pećnice. Bit će vam lakše rezati i posluživati lazanje.

02.

Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
12.5.2018.