Kuglice od mljevenog mesa u umaku od gljiva s pireom

Kuglice od mljevenog mesa u umaku od gljiva s pireom

Sastojci

0 kom 1 pecivo
0 kom 3 srednja crvena luka
0 kom 70g putera/maslaca
0 kom 25g Pšeničnog glatkog brašna
0 kom 400ml Povrtni temeljac za jela
0 kom 100ml slatko vrhnje za šlag
0 kom 250ml toplog mlijeka
0 kom Muškatni oraščić mljeveni
0 kom 500g miješanog mljevenog mesa
0 kom 1 jaje
0 kom 1,5 žlica Senfa
0 kom 1,5 mala žlica soli
0 kom 1 mala žlica papra
0 kom 1kg krompira srednje velicine
0 kom 500g svježih šampinjona
0 kom 6 žlica ulja

Priprema

01.

Oguliti krumpir, presjeći na pola i kuhati u slanoj vodi cca 25min. (dok se ne skuha ;)

02.

Gljive očistiti i prerezati na pola.

03.

Razgrnuti gljive prema kraju tave i u sredinu dodati 20g maslaca, otopiti i uz miješanje posuti 25g brašna.

04.

Preliti sa 400ml povrtnog temeljca, zatim preliti šlagom.

05.

Prokuhati i kuhati još minuticu te dodati i kuglice.

06.

Još kratko prokuhati.

07.

KRUMPIR PIRE:

08.

Ugrijati mlijeko i 50g maslaca i začiniti sa soli i muškatnim oraščićem.

09.

Ocijediti krompir i grubo ga zgnječiti, zatim dodati ugrijano mlijeko.

10.

BON APETIT!

11.

Pecivo (ili deblju šnitu kruha) potopiti u malo tople vode.

12.

Jedan luk očistiti i isjeckati na kockice.

13.

Mljeveno meso, jaje, luk, senf, izmrvljeno pecivo, jednu i po žličicu soli i žličicu papra mijesiti zajedno i formulirati kuglice.

14.

Ugrijati 3 žlice ulja u tavi, kuglice peći cca 8min (dok lijepo ne dobiju boju).

15.

Izvaditi kuglice. Dodati ostale 3 žlice ulja.

16.

Zatim popržiti gljive, dodati ostala 2 luka nasjeckana na kockice, pržiti još malo sve skupa (dok voda ne ispari), posoliti, popapriti.

žena.hr
19.11.2017.