Od palačinki, cheesecakea i krafni do kroasana i fritula – pistacija je zavladala svijetom slastica. Ovaj zeleni orašasti plod već je neko vrijeme jedan od najpopularnijih sastojaka na internetu, ali postoji jedan problem – gotovi namazi od pistacija su često skupi i teško ih je pronaći.
Zato ti donosimo jednostavan recept za domaću kremu od pistacija koju možeš pripremiti kod kuće, bez puno muke i s nekoliko osnovnih sastojaka. Bilo da je koristiš za premazivanje palačinki, punjenje krafni ili jednostavno kao namaz na kruhu, ova kremasta poslastica obogatit će svaki zalogaj.
Kako pripremiti kremu od pistacija?
Naravno, kao i za svaku kremu od orašastih plodova, trebat će ti blender s kojim možeš fino samljeti, odnosno izblendati pistacije. Uz to će ti trebati i bijela čokolada, ali možeš ju zamjeniti za kremu od kokosa i kakao maslac. Uzmi u obzir da će to promjeniti i okus cijele kreme.
Krema od pistacija sastojci:
- 150 g neslanih, oguljenih pistacija
- 2 žlice maslinovog ulja (ili po izboru drugo ulje)
- 80 ml punomasnog mlijeka
- 1 žlica meda
- 1 žličica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 80 g bijele čokolade

Krema od pistacija priprema:
- Pistacije prvo blanširaj – prokuhaj ih 1-2 minute, a zatim ih ostavi u vrućoj vodi oko 10 minuta da se kožica lakše skine. Kad su ohlađene, dobro ih oljušti i osuši.
- U tavi na srednje jakoj vatri lagano tostiraj pistacije dok ne počnu otpuštati svoju aromu, ali pazi da ne zagore!
- Pistacije prebaci u blender, dodaj 40 ml mlijeka i žlicu meda pa blendaj dok ne dobiješ glatku teksturu.
- U maloj tavi otopi bijelu čokoladu s preostalim mlijekom i maslinovim uljem na laganoj vatri. Otopljenu čokoladu dodaj u blender s pistacijama.
- Na kraju dodaj prstohvat soli i sve dobro izblendaj dok ne postane kremasto.
- Prebaci u staklenku i čuvaj u hladnjaku. Uvijek je spreman za uživanje!