Kraljevska torta - Havana

Kraljevska torta - Havana

Sastojci

0 kom kora:
2 kom bjelanjaka
200 g šećera u prahu
200 g mljevenih oraha ili lješnjaka
0 kom krema:
1 L mlijeka
250 g šećer
2 kom vanilin šećera
30 g želatine
500 ml vrhnje za šlag
2 kom šlag kreme
0 kom dodatno:
200 g napolitanki
3 žlice mljevenih oraha
3 žlice mljevenih lješnjaka
3 žlice mljevenih badema

Priprema

01.

KORA

02.

Prvo umutite bjelanjke same. Zatim kada su oni malo pjenasto umućeni dodajte šećer i sve mutite u bijeli snijeg. Dodajte orahe i miješajte ili mikserom ili drvenom kuhačom. Smjesa bi trebala biti ljepljiva, tj. gusta. Podlogu na kojoj ćete sušiti koru premažite uljem.

03.

U zamrzivaču treba biti oko sat vremana i pretvoriti se u želatinastu masu. Nakon 20 min provjerite gustoću.

04.

Dok se mlijeko hladi vi pripremite 500 ml slatkog vrhnja, ubacite 4 žlice šećera i umutite u čvrst snijeg.

05.

U drugoj posudi umutite 2 šlag kreme. Sve to ostavite u frižider ako mlijeko nije spremno.

06.

Kada je mlijeko gusto, želatinasto prebacite ga u veću posudu i malo uradite mikserom zatim dodajte umućenu šlag kremu i umućeno slatko vrhnje. Sve to dobro umutite kako bi se sjedinilo.

07.

PRAVLJENJE KATOVA

08.

Dno šerpe posipate mrvicama. Na to stavljate bijelu kremu, ja sam oko 3 susaka (šeflje). Lagano raspoređujete i ravnate. Preko opet sipate smjesu mrvica pa kremu i tako sve dok svega nestane :D Meni ispadne 5-6 katova. Nemojte štedjeti na mrvicama i misliti kako vam neće biti dovoljno. Biti će, sigurno ;)

09.

JEDAN SAVJET, kada se približite kraju filanja zadnji sloj kreme neka bude malo, malo deblji da bi se ostali katovi mogli držati kada narežete komad torte. Zadnji sloj neka ne bude bijel nego posipate mrvicama. Tortu ostavite u zamrzivač preko noći.

10.

Kada je prespavala :) donesete je na sobnu temperaturu i ostavite 15 min. Savitljivim nožem ili špatulom za vađenje kolača napravite krug okolo torte kako bi je odvojili od zida. Uzmite tacnu ili što ste pripremili kao podlogu, stavite na šerpu kao poklopac i istovremeno okrenite naopako :D torta bi trebala ispasti.

11.

Ako se to ne dogodi malo je protresite. :)

12.

Važno je da ravnomjerno rasporedite tijesto. Ili u manju tepsiju pa jednake debljine ili u veću tepsiju pa jedanko tanko. Tijesto se SUŠI oko 30-45 min ( ja sam prvo stavila na 200°, zatim sam smanjivala ) provjeravajte čačkalicom. Boja kore bi trebala biti svjetla ili tamnija ( ovisno da li želite staviti još oraha pa je tamnija ili lješnjaka, pa je svjetlija ).

13.

Osušeno tijesto ODMAH vadite van s drvenom kuhačom, raspoređujete u manje dijelove na tacnu i stavljate na hladno neka se ohladi. Dok se to hladi uzmite napolitanke ili ih izmeljite, ili kao što sam ja poredala po 4 na dasku, nožem sjeckala desno-lijevo i uzdužno. Na taj način dobijem malo krupnije mrvice, a sve zbog toga kada se torta jede da se osjete komadići između.

14.

Ohlađenu koru tj. komade možete također mljeti ili kao što sam ja :D stavila ih u vrećicu, preko kuhinjsku krpu i udarala po njima kao šniclama.

15.

Takve mrvice pomiješajte sa usitnjenim napolitnkama. I to vam je obavezna smjesa.

16.

U tu smjesu sam dodala radi količine još po 3 žlice mljevenih oraha, lješnjaka i badema. Te mljevene sitnice možete dodavati po želji, samo pazite da ne izgubite omjer ( pa da recimo osjetiti samo orahe,a napolitankama ni traga).

17.

KREMA

18.

U 1 l mlijeka dodati 250 g šećera i 2 vanilije. Pusiti da mlijeko proključa. U tom trenutku uzeti želatin 30 g ( jedna vrećica ili 3 po 10 g ). Istresti na tanjur i preliti preko s 5 žlica vode. Pustiti da želatin nabubri i dodati u ključalo mlijeko. Lagano još par minuta miješati mlijeko na vatri.

19.

Nakon toga ostaviti mlijeko da se ohladi kako bi ga stavili u zamrzivač.

žena.hr
25.5.2014.