Kolač - torta od čokolade i lješnjaka

Kolač - torta od čokolade i lješnjaka

Sastojci

0 kom 350 g tamne čoklade (ja sam koristila sa 60% kakaa čokolade iz Lidla)
0 kom 125 g maslaca
0 kom 100 ml mlijeka
0 kom 100 g lješnjaka (popeći ih pa im skinuti ljuspicu)
0 kom 1 šalicu od 2 dcl višanja (dobro ih ocijediti)
0 kom 1 žlicu ruma (ili nekoliko kapi esencije ruma)
0 kom 150 g brašna
0 kom 1 prašak za pecivo
0 kom 4 jaja (malo veća)
0 kom 150 g šećera

Priprema

01.

1. Dno kalupa za tortu promjera 23 cm pomastiti uljem i obložiti masnim papirom a pećnicu uključiti na 170°C

02.

2. Čokoladu natrgati na sitne komade i zajedno s mlijekom i maslacem otopiti je u posudi koju ste stavili iznad pare. Miješati da se dobije jednolična masa.Pri tome neka vodena kupelj lagano vrije na nižoj temperaturi

03.

3. Kada ste dobili jednoličnu smjesu odložiti je sa strane da se polako hladi pa umiješati lješnjake, rum i višnje

04.

4. Prosijati brašno zajedno s praškom za pecivo.

05.

5. U drugoj zdjeli pjenasto mikserom umutiti jaja sa šećerom. Sada lagano žlicom u jaja umiješati brašno s praškom za pecivo.

06.

6. U već poprilično ohlađenu mješavinu s čokladom prebaciti smjesu s jajima i polako sve žlicom ili špatulom ujednačiti.

07.

7. Prebaciti u pripremljen kalup i peći u pećnici oko 50 minuta

08.

8. Pečen kolač ohladiti nekih 5-6 minuta u kalupu pa ga izvaditi iz kalupa i potpuno ohladiti

09.

9. Prije služenja posuti kakaom u prahu!

žena.hr
26.2.2012.