Kremasti kolač s keksima, pudingom i višnjama bez pečenja

Donosimo recept za vrlo jednostavan kremasti kolač koji je idealan za dane kada nam se ne da paliti pećnica.

Kremasti kolač s keksima, pudingom i višnjama bez pečenja
Foto: Okusnoje/Su.S.
Kolač se sastoji od slojeva keksa i kreme od pudinga od vanilije, između kojih su višnje. Keki namočeni u mlijeko slažu se na dno i na vrh kolača, dok se između njih nalaze slojevi pudinga i višnje. Kolač se treba dodatno ohladiti u hladnjaku prije posluživanja, a može se ukrasiti šlagom i kandiranim višnjama.

Sastojci

1 l mlijeka
3 vrećice pudinga od vanilije
1.5 žlica kukuruznog škroba
150 grama šećera
150 grama maslaca
2 dl vrhnja za šlag
340 grama kompota od višanja
200 grama keksa s maslacem

Priprema

01.

U 2 dl mlijeka umiješaj 2 vrećice pudinga i kukuruzni škrob. Ostatak mlijeka zagrij sa 100 g šećera do laganog vrenja, zatim dodaj smjesu s pudingom i kuhaj 5 minuta. Pokrij folijom i ohladi.

02.

U 1 dl soka od višanja umiješaj treći puding. Ostatak soka, višnje i 50 g šećera kuhaj 5 minuta. Dodaj smjesu s pudingom i polako kuhaj još 2 minute.

03.

Puding od višanja izlij u drugu zdjelu pa smjesu lagano prekrij prozirnom folijom i ohladi na sobnoj temperaturi.

04.

Kad se puding od vanilije ohladi, umuti ga s omekšalim maslacem dok ne postane glatko. Zatim umuti vrhnje za šlag i umiješaj ga u kremu.

05.

Na dno kalupa (30x25 cm) stavi kekse namočene u mlijeko, dodaj polovicu vanilin kreme, sloj višanja, zatim ostatak kreme i završi slojem keksa.

06.

Kolač hladi u hladnjaku najmanje 2 sata. Po želji posluži sa šlagom i kandiranim višnjama.

Savjet

Potrebno je dodatno mlijeko za kekse, a vrhnje za šlag prije pripreme treba biti dobro ohlađeno, dok je maslac sobne temperature. Najbolje je da su keksi pravokutnog oblika.

žena.hr
13.8.2024.