Grožđice namoči u rumu i ostavi da odstoje barem sat vremena.
Sastojci
Priprema
Izmješaj 15 dag omekšalog maslaca sa 10 dag šećera u prahu i vanilin šećerom, dodaj limunovu koricu, 2 jaja i 30 dag brašna prosijanog s 1 praškom za pecivo, naizmjence sa 0,5 dl mlijeka. Zamijesi srednje tvrdo, kompaktno tijesto.
Uključi pećnicu na 175°C.
Kalup premaži maslacem, pospi brašnom, pa tijestom prekrij dno u visini od oko 2 cm.
Jabuke operi, oguli, nareži na šnite. Grožđice ocijedi od ruma i dodaj jabukama. Poslaži na tijesto, pospi cimetom i šećerom po želji (ovisno o kiselosti jabuka).
Peci oko 25 min. Izvadi iz pećnice pa prelij prelijevom.
Za prelijev izmiksaj 3 žumanjka sa 1 vanilin šećerom i 1,25 dl kiselog vrhnja. Istuci snijeg od 3 bjelanjka, dodaj mu 3 dag šećera i tuci dok ne bude sasvim čvrsto. Pomiješaj smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka i prelij preko do pola pečenog kolača, pa vrati u rol i peci još dvadesetak minuta.
Vruć kolač pospi šećerom u prahu.