Kolač od jabuka s preljevom od kiselog vrhnja

Kolač od jabuka s preljevom od kiselog vrhnja

Sastojci

0 kom 15 dag maslaca ili margarina
0 kom 10 dag šećera u prahu
0 kom malo ruma
0 kom 3 dag šećera
0 kom malo cimeta
0 kom 3 jaja
0 kom 1 vanilin šećer
0 kom 1,25 dl kiselog vrhnja
0 kom šećer u prahu za posipanje
0 kom 1 vanilin šećer
0 kom korica od 1/2 limuna
0 kom 2 jaja
0 kom 30 dag mekog brašna
0 kom 1 prašak za pecivo
0 kom oko 1/2 dl mlijeka
0 kom 5 jabuka srednje veličine
0 kom 5 dag grožđica (ili po želji)

Priprema

01.

Grožđice namoči u rumu i ostavi da odstoje barem sat vremena.

02.

Izmješaj 15 dag omekšalog maslaca sa 10 dag šećera u prahu i vanilin šećerom, dodaj limunovu koricu, 2 jaja i 30 dag brašna prosijanog s 1 praškom za pecivo, naizmjence sa 0,5 dl mlijeka. Zamijesi srednje tvrdo, kompaktno tijesto.

03.

Uključi pećnicu na 175°C.

04.

Kalup premaži maslacem, pospi brašnom, pa tijestom prekrij dno u visini od oko 2 cm.

05.

Jabuke operi, oguli, nareži na šnite. Grožđice ocijedi od ruma i dodaj jabukama. Poslaži na tijesto, pospi cimetom i šećerom po želji (ovisno o kiselosti jabuka).

06.

Peci oko 25 min. Izvadi iz pećnice pa prelij prelijevom.

07.

Za prelijev izmiksaj 3 žumanjka sa 1 vanilin šećerom i 1,25 dl kiselog vrhnja. Istuci snijeg od 3 bjelanjka, dodaj mu 3 dag šećera i tuci dok ne bude sasvim čvrsto. Pomiješaj smjesu bjelanjaka sa smjesom žumanjaka i prelij preko do pola pečenog kolača, pa vrati u rol i peci još dvadesetak minuta.

08.

Vruć kolač pospi šećerom u prahu.

žena.hr
15.8.2014.