Knedle sa šljivama

Knedle sa šljivama

Sastojci

0 kom Za tijesto:
0 kom 1kg krumpira, 2 jaja, 4 žlice griza, 12 žlica oštrog brašna (ja nekad nemam pa stavim glatko), malo soli, jedna žlica ulja, malo praška za pecivo
0 kom Za nadjev:
0 kom 12-15 šljiva
0 kom 4 žlice šećera
0 kom Za preljev:
0 kom 10 dag maslaca
0 kom 1o dag šećera u prahu (ako ga nemate može i obićni)
0 kom 10 dag krušnih mrvica

Priprema

01.

Tijesto:

02.

Krumpire operite. Skuhajte ih u ljusci u vodi sa malo soli. Kad je kuhan ocijedite ga i ogulite dok je još vruć. Propasirajte ga. U mlak krumpir dodajte jaja, griz, brašno, sol, ulje i prašak za pecivo. Od tih sastojaka umijesite rukama glatko tijesto. Ne miješajte ga previše,da vam nebi postalo žilavo.

03.

Nadjev:

04.

Šljive operite. Svaku šljivu prerežite na pola i maknite koštice. Šljive pomiješajte sa šećerom. Stavite posudu sa šljivama na štednjak i prokuhajte ih dok ne puste sok, samo na kratko.

05.

Preljev:

06.

Na laganoj temperaturi štednjaka rastopite maslac. Dodajte šećer i krušne mrvice. Stalno miješajte dok ne dobiju boju starog zlata.(možete staviti i malo cimeta)

07.

Izrada:

08.

Radnu plohu pospite brašnom. Razvaljajte tijesto na debljinu od 1cm. Narežite ga na kvadrate veličine 8*8cm. U sredinu svakoga kvadrata stavite žličicu prokuhanih šljiva. Zamotajte ih sa sve 4 strane tijestom pa dlanovima oblikujte kuglicu. Knedle stavite kuhati u uzavrelu kipuću vodu pomiješanu sa malo ulja. kuhajte ih oko 10 minuta.

09.

Šupljikavom žlicom izvadite knedle iz vode i stavite ih u zdjelu za posluživanje i prelijte preljevom. (ja ako imam vremena kada ih izvadim iz vode stavim ih odma u preljev, malo provaljam da se on zalipi i onda stavim u posudu za posluživanje).

10.

Dobar tek drage moje :-*

žena.hr
15.1.2011.