Klipići

Klipići

Sastojci

0 kom 1 kg pšeničnog brašna glatkog
0 kom 4-5 dcl mlijeka
0 kom 1 svježi kvasac
0 kom 2 dcl ulja
0 kom 1 žlica soli
0 kom 1 žličica šećera
0 kom 1 jaje (za premazati klipiće)
0 kom paketić malih hrenovka
0 kom sol ili sezam za posipati klipiće

Priprema

01.

) Lagano ugrijte mlijeko. Od navedene količine mlijeka uzmite 2-2, 5 dcl i u to nadrobite kvasac i stavite šećer. Ostavite da kvasac nabubri.

02.

) U posudu za miješenje tijesta stavite brašno, ulje, sol i dodajte nabubreni kvasac. Mijesite tijesto postepeno dodavajući preostalo mlijeko. Dobro izmijesite. Tijesto ne smije biti pregnjecavo (ljepljivo), a opet ne pretvrdo.

03.

) Izmiješeno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže. Ja ostavljam dizati približno 1 sat.

04.

) Kad je tijesto dignuto, podijelite ga na 2 dijela. Svaki dio posebno razvaljajte tako da iz njega možete izrezati 8 četverokuta.

05.

) Svaki četverokut lijepo zarolajte, ( ako želite prazne) a u druge stavite male hrenovke i zarolajte.

06.

)Gotove klipiće stavljajte u margarinom namazani pleh, premažite kistom razmućenim jajetom i posipajte sezamom. Još desetak minuta ih ostavite da se dignu. Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici.

07.

) Dobar tek :))

žena.hr
1.7.2014.