Po ovom tradicionalnom receptu ćufte su pripremale i naše bake, a podsjetit će te na djetinjstvo. Zato je ovo sočno jelo i danas mnogima omiljeno
Sastojci
Priprema
Luk i češnjak ogulimo te ih sitno nasjeckamo odvojeno. Peršin operemo pod tekućom vodom, dobro protresemo i sitno nasjeckamo.
U tavi rastopimo ulje i na njemu kratko prodinstamo polovicu sitno sjeckanog luka dok ne postane zlatno-žut. Dodamo rižu i brzo je propržimo dok ne postane staklasta. Dodamo sjeckani češnjak, sve zajedno miješajući pržimo još jednu minutu, zatim maknemo s vatre.
Mljeveno meso stavimo u veću zdjelu. Dodamo mu prodinstane sastojke, razmućeno jaje, sjeckani peršin, majčinu dušicu, sol i papar. Smjesu dobro promiješamo i vlažnim rukama oblikujemo u okruglice.
U širokoj posudi ugrijemo maslinovo ulje, dodamo preostali sjeckani luk i pržimo dok ne dobije zlatno-žutu boju. Dodamo rajčicu i kadulju. Umak pustimo da zavrije, a zatim kuhamo pet minuta. Dodamo bistru goveđu juhu, začinimo solju i paprom, te ponovno pustimo da zavrije.
U međuvremenu, okruglice kratko popržimo sa svih strana na ulju.
Okruglice stavljamo u umak i nježno miješamo kuhačom da lijepo urone. Jelo pokrijemo i kuhamo na srednje jakoj vatri još 30 minuta, dok se umak ne zgusne.
Savjet
Ćufte poslužujemo s pire krumpirom, kuhanom tjesteninom ili kruhom. Umjesto govedine, možeš koristiti i miješano mljeveno meso.