Kiflice

Kiflice

Sastojci

0 kom Tijesto za slane kiflice
0 kom 700 gr brašna
0 kom 1 vanilija šećer
0 kom Za SLANE kiflice između kora
0 kom 250 gr Zvijezda, margarin za kreme ( smrznut ) može i stolni
0 kom Za SLATKE kiflice između kora
0 kom 300 gr mljevenih oraha
0 kom 100 gr mljevenih lješnjaka
0 kom 4 dcl ulja
0 kom Za premazivanje
0 kom 2 žumanjka
0 kom Za posipanje slanih kiflica
0 kom 1/2 l mlijeka
0 kom sezam
0 kom Za posipanje slatkih kiflica
0 kom 2-3 vrećice vanilija šećera (sitnog)
0 kom 1 kockica germe
0 kom 2 žlice soli
0 kom 1 jaje
0 kom Tijesto za slatke kiflice
0 kom Sve jednako kao slano tijesto
0 kom 1 žličica soli
0 kom 3-4 žlice šećera

Priprema

01.

Tijesto

02.

Jaje, sol ili šećer ( ovisno koje kiflice pravite) prvo umutiti. Dodati kockicu germe koju smo prethodno malo izgnjaviti :) Zatim mlijeko i brašno postepeno. Tijesto ne treba biti pretvrdo niti premekano ( kao za pizzu). Ostaviti tijesto da nadolazi nekih 30 min.

03.

Kada ste to napravili, režete tijesto u kocke koje trebaju biti uže, a duže. Svaku kocku dijelite na trokut. Kiflice pravite idući od većeg dijela trokuta ka špicu.Premazujete žumancetom (2). Kiflice pečete nekih 20 min na 200 stupnjeva. Slane posipate sezamom, a slatke vanilija šećerom.

04.

Kiflice pospremite u zdjelu, koju ćete staviti u vrećicu i preko pokriti kuhinjskom krpom. Tako će vam ostati svježe i neće se osušiti brzo.

05.

Tolko od mene ... dobar tekić :)))

06.

Ako ste nestrpljivi i ako vam je prostorija hladnija stavite pod posudu u kojoj je tijesto vruću vodu kako bi tijesto prije nadošlo.

07.

Kada je tijesto nadošlo umjesite ga i dijelite na 8 jednakih dijelova.

08.

Razvaljajte dio po dio.

09.

Kada je jedna loptica razvaljana preko ribate smrznuti margarin za kreme ( za slane kiflice) i tako ponavljate sa svakim dijelom (tijesto/margarin).

10.

Za slatke kiflice sve isto, samo umjesto margarina stavljate oko 2-3 žlice ulja te premazujete tijesto.

11.

Na ulje posipate orahe mljevene i malo lješnjaka.

12.

Ne trebate stavljati puno ulja da ne bude premasno jer su orasi sami po sebi masniji,nego samo da tijesto kada se ispeče ne bude suho.

13.

Dakle, tako svih osam dijelova razvaljate po mogućnosti što tanje, posipate i stavljate jedne preko drugih. Nakon toga svih osam slojeva treba razvaljati u jedan dio, jednu površinu.

žena.hr
6.5.2014.