kg zdravih dunja dobro oprati, a koru ne skidati jer ona stvara prirodnu želatinu koja je neophodna da katunjata uspije.
Sastojci
Priprema
Dunje izrezati na sitnije kockice s korom i staviti u sjeckalicu da se dobro usitne, tu samljevenu masu staviti u veću zdjelu i na to dodati 1,5 kg šećera.
Sve dobro izmiješati, zatim dodati koru od 2 cijela limuna i sok od ta dva limuna, 1 vrećicu cimeta, 3 vrećice vanilin šećera, klinčića po želji i 2 dcl vode.
Sva se masa dobro izmiješa drvenom žlicom i stavi na umjerenu vatru da se kuha otprilike 1 sat, dok sva tekućina ne ispari.
Toplu masu staviti u kalupe.
Modlu obavezno premazati običnim uljem, cijelu iznutra i rubove dobro premazati četkicom za kolače da se lagano sutradan izvadi formirana katunjata. Svu toplu masu staviti u podmazane modle ili one od šapica raznih oblika. Sve treba prenoćiti i sutradan pretresti na poslužavnik za kolače.
Sušti na hladnijem mjestu :)