karfiol sa mljevenim mesom

karfiol sa mljevenim mesom

Sastojci

0 kom 1 glavica cvjetače iliti karfiola (ili brokula-po želji)
0 kom 500 g mljevenog mesa
0 kom 1 glavica crvenog luka
0 kom 1 češanj češnjaka
0 kom sol, papar, vegeta
0 kom 2 jaja
0 kom brašno, mlijeko

Priprema

01.

Cvjetaču operite, odvojite cvjetiće, pa ih prokuhajte u slanoj vodi.

02.

Crveni luk sitno nasjeckajte pa ga malo popržite, zatim dodajte mljeveno meso i začine. Neka se meso pirja u vlastitom soku.

03.

Od brašna, jaja i mlijeka umutite smjesu kao za palačinke, ali gušću. U tu smjesu uvaljajte skuhane cvjetiće karfiola, pa ih slažite u vatrostalnu zdjelu, koju prethodno premažite sa malo ulja i posipajte sa krušnim mrvicama.

04.

Naizmjence slažite karfiol i mljeveno meso, i završite sa karfiolom.

05.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180'.

06.

Po želji možete na kraju dodati ribani sir, pa tako zapeći, ili posipati ribancem nakon pečenja.

žena.hr
26.3.2012.