Curry od leće s kokosovim mlijekom

Curry je popularno jelo koje dolazi iz daleke Azije, ali sve je popularnije i kod nas

Curry od leće s kokosovim mlijekom
Foto: profimedia.hr
Ovo je začinjeno jelo na žlicu pripremljeno iz raznolike palete zdravih sastojaka. Svojim bogatim okusom uvijek nas iznova oduševljava jer je pikantno i pruža ugodnu toplinu pa je izvrsna opcija za hladne dane. Uz to se poslužuje kruh ili chapati, a odličan izbor su i brze lepinje s jogurtom, pripremljeni na tavi. Pri kuhanju po želji dodaj sol i papar.

Sastojci

2 žlice kokosovog ili maslinovog ulja
1 srednja glavica bijelog luka
2 češnja češnjaka
1 komad svježeg đumbira
1 žlica srednje ljutog curry začina
0.75 šalice crvene leće
400 grama pasirane rajčice
2.5 šalice vode
400 ml kokosovog mlijeka
3 grančice svježeg korijandra

Priprema

01.

Luk i češnjak oguli te ih zasebno sitno nasjeckaj. Đumbir oguli (najbolje je to učiniti žličicom) i sitno naribaj. Leću stavi u cjedilo i dobro isperi pod tekućom vodom.

02.

Stavi lonac na štednjak i zagrij ga na srednje jakoj vatri. U njega ulij ulje, na kojem poprži nasjeckani luk dok ne bude proziran. Dodaj češnjak, naribani đumbir i curry u prahu te sastojke uz stalno miješanje prži 2-3 minute, da začini zamirišu.

03.

U lonac dodaj leću i pomiješaj je s ostalim sastojcima. Ulij pasiranu rajčicu u vodu (možeš koristiti i temeljac) te začini s dobrim prstohvatom soli i svježe mljevenim paprom. U šalicu odvoji otprilike 1/4 kokosovog mlijeka, a ostatak ulij u lonac. Pričekaj da zavrije, zatim smanji temperaturu na srednje jaku i kuhaj još 20-25 minuta, dok leća ne omekša. Po potrebi dodaj još malo vode, a curry prema kraju kuhanja dodatno posoli.

04.

Gotovi curry posluži u duboke tanjure ili zdjele za juhu. Ukrasi ga preostalim kokosovim mlijekom i nasjeckanim korijanderom.

Savjet

Curry od leće također možeš poslužiti s rižom ili tjesteninom kako bi dobila cjeloviti obrok koji kombinira proteine i ugljikohidrate.

žena.hr
1.3.2024.