Curry je popularno jelo koje dolazi iz daleke Azije, ali sve je popularnije i kod nas
Sastojci
Priprema
Luk i češnjak oguli te ih zasebno sitno nasjeckaj. Đumbir oguli (najbolje je to učiniti žličicom) i sitno naribaj. Leću stavi u cjedilo i dobro isperi pod tekućom vodom.
Stavi lonac na štednjak i zagrij ga na srednje jakoj vatri. U njega ulij ulje, na kojem poprži nasjeckani luk dok ne bude proziran. Dodaj češnjak, naribani đumbir i curry u prahu te sastojke uz stalno miješanje prži 2-3 minute, da začini zamirišu.
U lonac dodaj leću i pomiješaj je s ostalim sastojcima. Ulij pasiranu rajčicu u vodu (možeš koristiti i temeljac) te začini s dobrim prstohvatom soli i svježe mljevenim paprom. U šalicu odvoji otprilike 1/4 kokosovog mlijeka, a ostatak ulij u lonac. Pričekaj da zavrije, zatim smanji temperaturu na srednje jaku i kuhaj još 20-25 minuta, dok leća ne omekša. Po potrebi dodaj još malo vode, a curry prema kraju kuhanja dodatno posoli.
Gotovi curry posluži u duboke tanjure ili zdjele za juhu. Ukrasi ga preostalim kokosovim mlijekom i nasjeckanim korijanderom.
Savjet
Curry od leće također možeš poslužiti s rižom ili tjesteninom kako bi dobila cjeloviti obrok koji kombinira proteine i ugljikohidrate.