Integralni kruh sa sjemenkama

Integralni kruh sa sjemenkama

Sastojci

0 kom 1 kg integralnog brašna
0 kom 1 kocka svježeg kvasca
0 kom malo mekog i malo oštrog pšeničnog brašna
0 kom 2 žličice himalajske soli
0 kom 6-8 žlica sjemenki (buča, suncokret, lan)
0 kom topla voda
0 kom malo ulja za podmazivanje tepsije

Priprema

01.

Izmrvi kvasac, dodaj mu 1 žličicu šećera i 1 žličicu mekog brašna, pa zalij sa malo mlake vode(oko1,5 dl) i ostavi na toplom da se diže.

02.

Integralnom brašnu dodaj sjemenke, himalajsku sol, pa polako dolijevaj mlaku vodu i dignuti kvasac da gustoća tijesta bude tolika da se može mijesiti rukom. Dobro rukom izmijesi tijesto. Tijesto je dobre gustoće ako se svo može dići na ruku i ako na posudi ne ostaju komadići tijesta.

03.

Pokrij ga čistom krpom i ostavi pola sata na toplom da poveća volumen.

04.

Još ga malo izlupaj rukom i stavi na pobrašnjenu radnu plohu ili lanenu krpu. Oblikuj ga u pravokutnik (ne posipaj ga dodatno brašnom!) u veličini lima. Nožem ga prereži na dva dijela i svaki dio zasebno oblikuj u štrucu i stavi u namašten lim.

05.

U šalici umuti 2 žličice oštrog brašna i malo vode i kistom premaži tijesto odozgo. Pospi sjemenkama. Nožem, svaku štrucu, koso zareži na nekoliko mjesta (nije obavezno).

06.

Kruh peci oko 50 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Na pola pečenja kruh izvrni iz kalupa, rukom razdvoji štruce i stavi ih na rešetku od rola (bez tepsije) da se kruh sa svih strana jednolično ispeče i dobije koricu. Povremeno ga okretati.

07.

Pečeni kruh izvadi na žicu i pusti da se tako ohladi.

žena.hr
19.2.2018.