Izmrvi kvasac, dodaj mu 1 žličicu šećera i 1 žličicu mekog brašna, pa zalij sa malo mlake vode(oko1,5 dl) i ostavi na toplom da se diže.
Sastojci
Priprema
Integralnom brašnu dodaj sjemenke, himalajsku sol, pa polako dolijevaj mlaku vodu i dignuti kvasac da gustoća tijesta bude tolika da se može mijesiti rukom. Dobro rukom izmijesi tijesto. Tijesto je dobre gustoće ako se svo može dići na ruku i ako na posudi ne ostaju komadići tijesta.
Pokrij ga čistom krpom i ostavi pola sata na toplom da poveća volumen.
Još ga malo izlupaj rukom i stavi na pobrašnjenu radnu plohu ili lanenu krpu. Oblikuj ga u pravokutnik (ne posipaj ga dodatno brašnom!) u veličini lima. Nožem ga prereži na dva dijela i svaki dio zasebno oblikuj u štrucu i stavi u namašten lim.
U šalici umuti 2 žličice oštrog brašna i malo vode i kistom premaži tijesto odozgo. Pospi sjemenkama. Nožem, svaku štrucu, koso zareži na nekoliko mjesta (nije obavezno).
Kruh peci oko 50 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Na pola pečenja kruh izvrni iz kalupa, rukom razdvoji štruce i stavi ih na rešetku od rola (bez tepsije) da se kruh sa svih strana jednolično ispeče i dobije koricu. Povremeno ga okretati.
Pečeni kruh izvadi na žicu i pusti da se tako ohladi.