Hrskave lignje

Hrskave lignje

Sastojci

0 kom 50 g kukuruznog brašna 1/2 žličice chilija u prahu 1/2 žličice mješavine pet začina u prahu 1/2 žličice mljevene kurkume 1/2 žličice soli s okusom celera sol i svježe samljeveni crni papar 4 velike lignje (oko 1 kg), očišćene, otv
0 kom Za ukrašavanje svježi listovi korijandera, krupno nasjeckani svježa crvena paprika ili papričica chilija, očišćena i sitno nasjeckana kora 1/2 neprskane limete, naribana ili narezana na uske, tanke rezance 1 limeta, u kriškama

Priprema

01.

minuta PRŽENJE 5 minuta ZA 4 - 6 osoba

02.

Priprema

03.

Izmiješajte kukuruzno brašno, chili u prahu, prah od pet začina, kurkumu, celerovu sol, sol i papar. 2. Operite i posušite lignje. Preokrenite vanjski dio, površinu oštrim nožem zarežite u križ, a meso narežite na komade veličine 2,5 cm. 3. Zagrijte ulje u fritezi ili woku na 190°C (proba: kockica kruha mora potamnjeti za 20 sekundi). 4. Komade lignje uvaljajte u mješavinu kukuruznog brašna i začina pa ih u malim količinama pržite 45 - 60 sekundi u vrućem ulju da dobiju zlatnosmeđu boju (glavno pravilo: komadići su prženi kad prestane šum). Oprez: ako se predugo prži, lignje postaju gumene. 5. Pržene komade lignje stavite na upijajući papir da se ocijede i ostavite u mlačnoj pećnici dok sve ne ispržite. Stavite lignje na zagrijane tanjure pa ih ukrasite sitno nasjeckanom paprikom ili papričicom chilija, nasjeckanim listovima korijandera, limetinom koricom i kriškama limete.

04.

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood

05.

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
30.7.2016.