Hobotnica koju sam ja pripremila, friško je uhvaćena, stoga sam je prvo morala dobro očistiti te prethodno zalediti kako bi bila mekana nakon kuhanja. Ukoliko se kuha svježa može biti malo žilava, stoga je prethodno bolje zamrznuti. Riba se uvijek odmrzava u hladnjaku kako se nebi pokvarila, stoga je najbolje da je prebacite dan prije upotrebe iz leda u hladnjak.
Sastojci
Priprema
Hobotnicu se kuha u vrlo malo posoljenoj vodi (jer nikad ne znate koliko je prirodno slana pa da nebiste pretjerali). Mali trik za mekanu hobotnicu prije nego je ostavite da kuha je taj da je postepeno uranjate krakovima u vrelu vodu, izvadite te ponovite postupak 4-5 puta. Na taj način hobotnica ne grči naglo svoje krakove pa bude mekana nakon kuhanja. Hobotnica se kuha oko sat vremena, a ako je veća od 1 kg, tada može trajati i do dva sata, osjetit ćete po mekanosti kada je gotova.
U toj istoj vodi od hobotnice, dodajte soli i kuhajte cijeli, neočišćeni krompir kako bi povukao sve sokove. Nakon što se malo ohladi narezati hobotnicu, krompire, rajčicu i luk na manje komadiće, sve po želji začiniti te pustiti da malo odstoji kako bi se okusi povezali. Ako imate više hobotnice, nju možete iskoristiti i neki drugi dan, ali u tome slučaju nemojte odmah pomiješati krompir već ga služite u odvojenoj zdjeli pomješanog s lukom i maslinovim uljem, a hobotnicu možete nomalno začiniti sa svim sastojcima. Ja osobno ne volim krompir jesti dan nakon, pa isključivo iz tog razloga nekada ne mješam krompir. Dobar tek!