PEČENJE 15 minuta KOLIČINA 8 komada
Sastojci
Priprema
Priprema
U posudu za miješanje prosijte brašno, sol i šećer. Dodajte kvasac. 2. U maloj posudi rastopite 15 g maslaca pa ga dodajte mlijeku. Mješavina mora biti mlačna. Umiješajte jaje.Sve dodajte mješavini brašna, izradite gipko tijesto i dobro ga promijesite 1 minutu. 3. Na pobrašnjenoj radnoj plohi lagano premijesite tijesto da postane glatko. Pobrašnjenim ga valjkom za tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko 1 cm. 4. Trećinu preostalog maslaca narežite na komadiće pa ih rasporedite na donje dvije trećine pravokutnika. Gornju trećinu tijesta preklopite preko srednje trećine, a potom na njih preklopite donju trećinu. Pritisnite rubove valjkom za tijesto. Zakrenite tijesto za 90 stupnjeva pa ga opet razvaljajte, pospite komadićima maslaca i složite kako je gore opisano. Ponovite postupak s preostalom trećinom maslaca. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite najmanje 30 minuta na hladnome mjestu. 5. Izvadite tijesto iz folije pa ga na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte u pravokutnik, ali nemojte dodati maslac. Opet ga presložite, zakrenite, razvaljajte i ponovno presložite. 6. Pobrašnjenim valjkom za tijesto razvaljajte tijesto u pravokutnik debljine oko 5 mm, da bude dvostruko širi od visine. Poravnajte rubove pa pravokutnik izrežite na osam jednakih kvadrata. 7. Premažite masnoćom veliki lim za pečenje. 8. Umutite jaje sa šećerom u prahu pa premažite kvadrate. Na svaki kvadrat složite oko 3 komadića čokolade. Preklopite tijesto tako da se na krajevima vidi čokolada, a hljepčiće s rubom okrenutim dolje složite na lim za pečenje. 9. Hljepčiće lagano prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplome mjestu oko 40 minuta da se dižu dok dvostruko ne povećaju obujam. 10. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pecite hljepčiće oko 15 minuta da dobiju zlatnosmeđu boju. 11. Stavite hljepčiće na rešetku za kolače da se malo ohlade. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite tople.
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb