Havana Vanilla

Havana  Vanilla

Sastojci

0 kom Grilaž : 200 gr lješnjaka , 5 žlica šećera. Dodatak : 100-150 gr samljevenih lješnjak napolitanki .
0 kom Krema: 1 l mlijeka, 2 paketića želatine u listovima (Lidl) , 10 žlica šećera, 700 ml Meggle vanilija jogurta, 1/2 l mliječnog šlaga (Vindija),par kapi vanilija ekstrakta ili mahuna vanilije.
0 kom Donja kora : ostatak grilaža, 1-1,5 dcl vode, 1 žlica šećera , 100-150 gr običnog keksa (plazma), 50-70 gr maslaca.

Priprema

01.

Havana Vanilla

02.

Grilaž : 200 gr lješnjaka , 5 žlica šećera

03.

Tortu sam izvadila 1 dan kasnije ,okrenula na veći tanjur, skinula foliju, ukrasila čokoladnim listićima i sa malo grilaža.

04.

Moja torta nije preslatka,dodajte još koju žlicu šećera,ako volite više slatku.

05.

Moj je dodatak jogurt od vanilije ,ukusnija mi je ovako,na moj ''vanilla'' način.

06.

Šećer pržiti dok se ne otopi na tavici,dodati lješnjake na par minuta,istresti na masni papir. Kad se ohladi, samljeti. U grilaž dodati samljevene lješnjak napolitanke,količina po želji (ja:oko 100 gr).

07.

Grilaž služi za slojeve torte, a ja sam od ostatka napravila i donju koru.

08.

Krema: 1 l mlijeka, 2 vrećice želatine u listićima (Lidl), 10 žlica šećera.

09.

+ Vanilija jogurt Meggle 700 ml, (ili bilo koji vanilija jogurt), slatko vrhnje za šlag, mliječno 1 l, par kapi vanilija ekstrakta po želji,a još bolje ostrugana mahuna vanilije.

10.

Želatinu potopimo u hladnu vodu 7 min,iscijedimo,dodamo u zagrijano mlijeko,sa šećerom,miješamo dok se ne otopi,najviše 5 min. Kad se ohladi dodamo vanilija jogurt. Stavimo hladiti oko 1 h u frižider U hladnu želatinu dodamo šlag izrađen mikserom,bez šećera,jer sam ga dodala u mlijeko.

11.

Donja kora : ostatak grilaža ( malo ostavimo za ukras) , još oko 100-150 gr mljevenog običnog keksa, 70 gr maslaca, oko 1 -1,5 dcl vode i 1 žlica šećera.

12.

Vodu i šećer prokuhamo,kad se ohladi dodamo u smjesu grilaža,napolitanki i običnog keksa,dodamo maslac.Promiješamo.Treba biti gusto,kao za bajaderu.Koru razmažemo pažljivo na kremu ,ali pola dana nakon hlađenja kreme u frižideru.

13.

Postupak : Obložila sam Zepter duboku zdjelu prijanjajućom folijom, nasula 1 sloj kreme, posula grilaž, ali ne do samog ruba, mora ostati oko 1-2 cm prazno do vanjskog ruba torte.Opet ide krema, pa grilaž , dakle 4 su sloja bijele kreme, grilaž se treba vidjeti u 3 sloja, kada se torta razreže.Nakon par h,ili pola dana nanesemo sloj donje kore,dakle kada se krema u zdjeli stegne, hladi se u frižideru.

žena.hr
7.6.2014.