Gratinirani krumpir sa gljivama

Gratinirani krumpir sa gljivama

Sastojci

0 kom ulje
0 kom 250 g šampinjona, narezanih na ploške
0 kom 250 ml vrhnja
0 kom 250 g shiitake gljiva, narezanih na male komadiće
0 kom 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
0 kom timijan
0 kom ružmarin
0 kom sol i papar
0 kom 150 ml kokošjeg temeljca
0 kom 500 g krumpira, narezanog na ploške
0 kom 75 g naribanog parmezana

Priprema

01.

U tavi na ulju prepržite gljive u trajanju od 10 minuta. Dodajte češnjak, timijan i ružmarin te pržite još 1 minutu. Dodajte temeljac te pirjajte 20 minuta. Začinite solju i paprom i ohladite.

02.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

03.

Malo namastite vatrostalnu posudu za pećnicu te u nju naslažite 1/3 raspoloživog krumpira. Na krumpir stavite pola mješavine sa gljivama te posipajte sa 1/3 sira.

04.

Dodajte još jedan sloj krumpira, ostatak gljiva te još sira. Kao zadnji sloj dodajte preostalu 1/3 krumpira.

05.

Pomiješajte vrhnje sa malo soli i papra te prelijte preko krumpira.

06.

Prekrijte lagano sa folijom te pecite u pećnici oko 1 sat i 15 minuta.

07.

Maknite foliju te posipajte sa preostalim sirem.

08.

Pecite još 15 minuta.

žena.hr
22.10.2009.