Suhi grah i slanutak navečer staviti svaki u svoju posudu, preliti vodom, dodati malu žličicu sode i ostaviti do drugi dan da se namače. Ocijediti i baciti vodu u kojoj su se namakali i staviti u drugu vodu kuhati. Kada prokuha, ponovno promijeniti vodu i u toj vodi skuhati i grah i slanutak do kraja, u zasebnim posudama.
Sastojci
Priprema
glavice crvenog luka sitno nasjeckati i staviti pržiti na vrelo ulje. Malo posoliti ili dodati na vrh noža sode bikarbone. Mrkvu i peršin nasjeckati i dodati luku, pa uz miješanje pržiti na ulju dok ne povene. Na to dodati na kolutove narezane kobasice i žličicu ajvara, pa preliti vodom toliko da pokrije sadržaj i nastaviti kuhati. U međuvremenu krumpir narezati na sitne kockice i dodati kobasicama. Dodati i list lovora i pustiti da se kuha oko petnaestak minuta, a zatim dodati prethodno skuhani grah i slanutak.
U tavi zasebno popržiti 1 glavicu sitno sjeckanog luka, dodati žlicu oštrog brašna i podliti vodom da se dobije gusta zaprška. Kroz sito je dodati grahu, slanutku i kobasicama, pa lagano izmiješati i po potrebi doliti još vode (ako je pregusto). Posoliti, dodati malo vegete, sitno sjeckani list peršina i pustiti da se kuha još desetak minuta uz povremeno miješanje. Ugasiti vatru i onda dodati malo papra, lagano promiješati, pa poklopiti i ostaviti poklopljeno najmanje desetak minuta prije serviranja. Izvaditi lovorov list i baciti.