U hladnu vodu staviti povrće (1 glavicu crvenog luka, češnjak, mrkvu, korjen peršina, celera, rajčicu, list kelja, list zelja...). Kad je povrće skuhano procijedi juhu, a kada juha provri dodaj kocku za juhu, pa stavi kuhati grah (ako se radi o suhom grahu - prethodno namočenom), a ako imate grah iz konzerve tada u juhu prvo staviti krumpir narezan na kockice, pa tek kada se on skuha dodati grah. Mrkvu narezati sasvim sitno i vratiti u grah kada već bude kuhan.
Sastojci
Priprema
Kobasice skuhaj posebno, nareži ih pa dodaj u grah.
Za zapršku poprži 2 glavice sitno sjeckanog crvenog luka, sitno sjeckani feferon,pospi ga sa vrlo malo sode bikarbone (prstohvat), pa dodaj pola žličice crvene paprike u prahu, 2 žlice chilli umaka (ili malo chilli paprike), 2 žlice oštrog brašna, pa lagano miješaj da se vrlo malo poprži (minutu, dvije), pa zalij sa malo vode da dobiješ gust kompaktni umak.
Ulij ga u grah koji kuha, promješaj, dodaj vegete i soli po ukusu, pa kuhaj na laganoj vatri uz povremeno miješanje još nekih 10-15 min. Na samom kraju pospi kosanim peršinovim lišćem, ugasi vatru, lonac poklopi i ostavi da stoji tako u pari.
Napomena: tko ima averziju prema (nezdravoj zapršci) grah može zgustiti sa malo oštrog brašna razmućenog u vodi ili tako da nariba u njega jedan veći krumpir i pusti da se u njemu skuha. Chilli umak može se zamijeniti sa žlicom, dvije koncentrata od rajčice.