Suhi kvasac razmutiti u malo tople vode, dodati žličicu šećera od ukupne količine za tijesto i ostaviti 10-ak minuta da se diže na toplome mjestu. U zdjelu ili na dasku staviti brašno pa u njega dodati sol, šećer, limun šećer, jaja, rastopljeni margarin, vrhnje i kvasac te početi mijesiti dodavajući vodu dok se ne dobije glatko tijesto. Tijesto staviti u posudu koja se prethodno može malo nauljiti, na toplo mjesto i čekati oko 60 min dok se tijesto ne digne (udvostruči).
Sastojci
0 kom Tijesto:
0 kom 2 kvasca instant
0 kom Nadjev od oraha:
0 kom 600 g mljevenih oraha
0 kom 3 dl mlijeka
0 kom malo ruma
0 kom Nadjev od jabuka:
0 kom 5 jabuka
0 kom 5 žlica šećera
0 kom 5 žlica krušnih mrvica
0 kom 5 žlica grožđica
0 kom 2 žlice ruma
0 kom 150 ml tople vode
0 kom 1 vanilin šećer
0 kom 1 žličica cimeta
0 kom 75 g šećera
0 kom 600 g glatkog pšeničnog brašna
0 kom pola žličice soli
0 kom 1 limun šećer
0 kom 100 g Zvijezda margarina
0 kom 2 jaja
0 kom 90 ml slatkog vrhnja
Priprema
01.
02.
Nadjev od jabuka: Očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer, grožđice, krušne mrvice, rum, cimet i dobro pomiješati.
03.
Nadjev od oraha: Orahe, šećer i rum preliti kipućim mlijekom te napraviti smjesu za nadjev koja mora biti vlažna.
04.
Dignuto je tijesto potrebno podijeliti na dva dijela. Tijesto tanko razvaljati, premazati nadjevom od oraha/jabuka i zarolati.
05.
Posudu za pečenje premazati margarinom, u nju staviti savijače i pustiti ih pokrivene oko pola sata. U međuvremenu zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. U tako zagrijanoj pećnici peći savijače oko 40 minuta. Kad su savijače pečene, premazati ih margarinom . Pustiti u kalupu kako bi se ohladile. Posipati šećerom u prahu.