Kvasac rastopite s malo mlake vode, dodajte malo šećera i dio brašna, zamijesite i ostavite na toplom da se digne.
Sastojci
1 kg glatkog brašna
20 g svježi kvasac
30 ml ruma
40 g šećer
25 g vanilin šećera
0 kom korica jednog limuna
0 kom naribana korica jedne naranče
0 kom grožđice
0.8 L ulja
0 kom malo soli
Priprema
01.
02.
U posebnu posudu stavite prosijano brašno i u njemu napravite udubinu u koju stavite dignuti kvasac. Sve dobro izmiješajate i dodajte malo posoljene mlake vode. U tijesto dodajte rakiju, naribanu koricu limuna i naranče te očišćene grožđice. Tijesto prekrijte i ostavite još neko vrijeme na toplom mjestu.
03.
U posudi zagrijte ulje.
04.
Žlicom oblikujte prikle od tijesta i stavite u vruće kipuće ulje. Pržite ih s obje strane dok ne dobiju rumenu boju. Izvadite ih sa šupljikavom lopaticom, a pri tome pazite da se što bolje ocijede od masnoće.
05.
U posudi treba biti dosta ulja i mora imati stalno potrebnu temperaturu. Svaki put prije vađenja tijesta, žlicu umočite u vruće ulje.
06.
Tople prikle posipajte vanilij šećerom u prahu.