Divlje polpete

Divlje polpete

Sastojci

0 kom 1 mac (stručak) šparoga
0 kom 2 veća krompira
0 kom 1-2mrkve
0 kom 2 jaja
0 kom po potrebi brašna (ja koristila kukurzno)
0 kom malo naribane gaude ili sl.sira
0 kom sol, papar, vegeta

Priprema

01.

Krompir i mrkvu skuhajte (možete i koristi pre krompir koji vam je možda ostao od ručka). U drugu posudu skuhajte šparoge. Nemojte ih zajedno s krompirom kuhati jer će krumpiri postati gorki.

02.

Napravite pire od krompira i mrkve. Skuhane šparoge ocjedite dobro, te ih dobro nožem usitnite pa ih dodajte pireu. Dodajte jaja, začine, sir i sve zajedno dobro promješajte, pa potom dodajite brašno dok ne dobijete lipu homogenu smjesu.

03.

Zagrijte tavu i ulje, od smjese radite polpete i ispržite ih dok ne dobiju lipu zlačanu boju.

04.

Posluživanje

05.

Možete ih poslužiti kao samostalno jelo za laganu većeru ili kao prilog nekom mesu i sl.

žena.hr
12.3.2014.