Desert sa šljivama

Desert sa šljivama

Sastojci

0 kom (bez jaja i orašastih plodova)
0 kom Za krupne mrvice tijesta 250 g brašna tipa 405 125 g hladnog maslaca, narezanog na kocke veličine 2,5 cm 100 g smeđega ili šećera od šećerne trske
0 kom Za nadjev 1 kg očišćenih šljiva, prepolovljenih 150 g šećera 1 žličica mljevenog cimeta prstohvat mljevenog pimenta

Priprema

01.

PEČENJE 45 minuta ZA 4 - 6 osoba

02.

Priprema

03.

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. 2. Prosijte brašno u veliku zdjelu, dodajte maslac pa prstima izradite krupne mrvice tijesta. Umiješajte šećer. 3. Izmiješajte šljive, šećer i začine, stavite ih u vatrostalni kalup za nabujak i prekrijte mrvicama tijesta. Pecite oko 45 minuta da tijesto dobije zlatnosmeđu boju i šljive budu pečene.

04.

SAVJET Ovu slasticu možete pripremiti i od 1 kg jabuka, narezanih na ploške, izmiješanih sa 120 g šećera i 2 žlice vode, ili uzmite 1 kg zaslađene rabarbare izmiješane sa žlicom nasjeckanoga kandiranog đumbira.

05.

PRIJEDLOG ZA POSLUŽIVANJE Poslužite sa sladoledom ili umakom od vanilije, vrhnjem ili chantilly vrhnjem bez mliječnih bjelančevina, ili s kremom od indijskih oraščića.

06.

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
6.12.2013.