Crvena leća s povrćem

Ova ukusna kombinacija crvene leće i povrća čini toplo i hranjivo jelo za glavni obrok.

Crvena leća s povrćem

Sastojci

400 g crvene leće
30 ml maslinovog ulja
2 režnja nasjeckanog češnjaka
1 kom luka
1 kom mrkve
1 kom poriluk
3 žlice pirea od rajčice
1 kom korijen celera
650 ml juhe od povrća
30 ml bijelog vinskog octa
1 grančica svježe majčine dušice
0 kom soli i papra
1 prstohvat kajenskog papra
2 žlice meda
1 vezica svježeg vlasca
0 kom ploške poriluka

Priprema

01.

Leću dobro isperite pod tekućom hladnom vodom i ocijedite. Stavite je u zdjelu, prekrijte vodom i ostavite da se namače preko noći.

02.

Zagrijte ulje u posudi, dodajte Češnjak i pržite dok ne omekša. Dodajte nasjeckano pripremljeno povrće i kratko kuhajte, miješajući

03.

Dodajte pire od rajčica i juhu, te pustite da provri.

04.

Leću dobro ocijedite, dodajte u posudu i dobro promiješajte. Pokrijte i kuhajte na laganoj vatri 30 - 40 minuta, dok se povrće i leća gotovo ne skuhaju i omekšaju, povremeno miješajući.

05.

Umiješajte vinski ocat i majčinu dušicu. Začinite solju, paprom i caveneom, a zatim umiješajte med.

06.

Nastavite kuhati na umjerenoj vatri još 10 - 15 minuta, povremeno miješajući.

07.

U međuvremenu, sitno nasjeckajte vlasac, a nekoliko listova ostavite cijele za ukrašavanje.

08.

Kad se jelo skuha, provjerite začinjenost, pospite nasjeckanim vlascem i poslužite. Ukrasite ploškama poriluka i cijelim listovima vlasca.

Savjet

Slobodno upotrijebite zelenu ili smeđu leću umjesto crvene. Cayenne papar možete zamijeniti čilijem u prahu. Uzmite svježi peršin ili bosiljak umjesto vlasca.

žena.hr
8.10.2012.