Crnac s pekmezom

Crnac s pekmezom

Sastojci

0 kom 2 jaja
0 kom 2 čajne šalice šećera
0 kom 1 vanilija šećer
0 kom 8 žlica šećera
0 kom 3 žlice kakaa
0 kom 2 žličice gustina
0 kom 1 -II- ulja
0 kom 2 -II- jogurta
0 kom 1/2 -II- kakaa
0 kom 3 -II- brašna
0 kom 1 prašak za pecivo
0 kom 1 žličica cimeta
0 kom Pekmez od šljiva, jedan galon
0 kom 1 šalica mlijeka

Priprema

01.

Namirnice za kolač su napisane kako se redosljedom miješaju. Dakle, prvo umutite 2 jaja, u to dodajete 2 šalice šećera, izmutite. Zatim dodate 1 šalicu ulja i 2 čaše jogurta, izmutite, pa dodate 1/2 šalice kakaa. Lagano ugašenim mikserom miješate kakao i dodajete prašak za pecivo, te 3 šalice brašna i žličicu cimeta. Miješaje sve dobro mikserom dok se ne sjedini u tečnu masu. Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela.

02.

Prvu polovicu tijesta stavite u pleh. Ja sam pekla u tepsiji na kojoj piše 34 :D ( pa se snađite za dimenzije ;) ) koji ste prethodno premazali uljem i posuli brašnom. Tijesto peći dok se malo ne napravi korica, da je kora polupečena.

03.

Koru vadite van, premazujete pekmezom (ja sam koristila domaći pekmez od šljiva). Nakon premazivanja, preko pekmeza stavljate drugu polovicu tijesta i vratite natrag na pečenje, na 170°.

04.

Provjeravajte čačkalicom kako je zadnja kora pečena( oko 10-15 min, ali provjeravajte ). Dok se kolač peče, vi pripremite čokoladu koja ide preko zadnje kore.

05.

ZA ČOKOLADU:

06.

šalica mlijeka, 8 žlica šećera i 1 vanilija šećer stavite na platu neka prokuha. U to dodajte 3 žlice kakaa i kada se sve fino istopi, pripremite 2 male žličice gustina otopljene s malo vode, te ulijte u tu čokoladu. Miješajte dok se ne zgusne, a gustin možete dodavati po želji, ovisno kako želite gustu čokoladu.

07.

Kada je zadnja kora pečena premažete ponovno pekmezom i ohlađenu (ne prevruću) čokoladu prelijete preko pekmeza. To je to.

08.

Ako ste nestrpljivi kolač ostavite 2 sata na sobnoj temperaturi da se ohladi zatim poslužite ! :)

09.

Dobar tek ! :)

žena.hr
4.5.2014.