Torta od čokolade uvijek je dobar izbor za svakog sladokusca, a još je lakše pripremiti ako se ne peče. Ova torta priprema se vrlo brzo, a potrebna su samo četiri sastojka.
Lagana čokoladna torta može se pripremiti za 15-ak minuta, a potrebna su samo četiri sastojka: maslac, keksi, čokoladni namaz i krem sir. Kako bi torta bila ukusnija potrebno je dobro ohladiti, a to vrijeme nije uračunato u pripremu.
Sastojci
80 grama maslaca
400 grama čokoladnog namaza
500 grama krem sira
200 grama mljevenih keksa
Priprema
01.
Maslac otopimo sa žlicom čokoladnog namaza. Kekse sameljemo (ili zdrobimo valjkom) te ih pomiješamo otopljenim maslacem i namazom.
02.
S ovom smjesom prekrijemo dno kalupa za tortu, promjera 20 centimetara. Kako bi masa bila kompaktna pritišće se dlanom ili stražnjom stranom žlice uz dno. Zatim se stavi u hladnjak.
03.
Preostali čokoladni namaz i krem sir dobro izmiješamo električnim mikserom. Kremu ravnomjerno rasporedimo po podlozi od keksa i po vrhu je zagladimo. Tortu stavimo u hladnjak na najmanje pola sata, a najbolje preko noći.
04.
Kad se torta dobro ohladi, narežemo je na komade i po želji poslužimo sa šlagom, voćem ili kuglicom sladoleda.
Savjet
Umjesto krem sira može se koristiti i mascarpone.
IzdavačOkusno.je
Nakladnikhttps://okusno.je/recept/cokoladna-torta-brez-peke