PEČENJE 40 minuta ZA 10 - 12 osoba
Sastojci
Priprema
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite uljem dva mala okrugla kalupa za kolače (promjera 20 cm) pa ih obložite papirom. 2. U veliku zdjelu prosijte brašno, šećer, sodu bikarbonu (natron), kakao, sol i vaniliju. U drugoj zdjeli izmiješajte sojino mlijeko ili vodu, ulje i ocat. Dodajte ih mješavini brašna i kakaa pa izradite glatko tijesto. 3. Tijesto ravnomjerno razdijelite u oba kalupa za kolače i poravnajte ga. Pecite ga oko 40 min da se digne i da se nakon laganog pritiska vrati. 4. Ostavite kolače u kalupu 10 minuta da se malo ohlade, potom ih istresite na rešetku za kolače i odstranite papire za pečenje. Ohlađene kolače vodoravne prerežite. 5. Istodobno pripremite dvostruku količinu ganache kreme ili čokoladnu kremu. Ganache krema: izlomite čokoladu na komade pa ih zajedno s vrhnjem stavite u posudu za kuhanje. Miješajući, lagano zagrijte smjesu da dobijete gustu kremu. Ostavite da se ohladi i da krema bude pogodna za mazanje. 6. Premažite listove kolača čokoladnom kremom pa ih složite jedan na drugi. Za prva tri lista uzmite polovinu kreme. Rubove i gornji list torte obilno premažite preostalom kremom. Ukrasite kolač krupno naribanom čokoladom ili svježim voćem.
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb