Čokoladna torta

Čokoladna torta

Sastojci

0 kom Za kolač 360 g pšeničnog brašna tipa 405 400 g sitnog šećera 2 žličice sode bikarbone (natrona) 50 g kakaa bez orašastih plodova prstohvat soli 1 i 1/2 žličice mljevene vanilije 450 ml nezaslađenoga sojina mlijeka ili vode 10
0 kom Za ocaklinu dvostruka količina ganache kreme ili čokoladna krema
0 kom Za ukrašavanje 50 g čokolade, naribane nožićem za guljenje, ili svježe bobičasto voće po izboru

Priprema

01.

PEČENJE 40 minuta ZA 10 - 12 osoba

02.

Priprema

03.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite uljem dva mala okrugla kalupa za kolače (promjera 20 cm) pa ih obložite papirom. 2. U veliku zdjelu prosijte brašno, šećer, sodu bikarbonu (natron), kakao, sol i vaniliju. U drugoj zdjeli izmiješajte sojino mlijeko ili vodu, ulje i ocat. Dodajte ih mješavini brašna i kakaa pa izradite glatko tijesto. 3. Tijesto ravnomjerno razdijelite u oba kalupa za kolače i poravnajte ga. Pecite ga oko 40 min da se digne i da se nakon laganog pritiska vrati. 4. Ostavite kolače u kalupu 10 minuta da se malo ohlade, potom ih istresite na rešetku za kolače i odstranite papire za pečenje. Ohlađene kolače vodoravne prerežite. 5. Istodobno pripremite dvostruku količinu ganache kreme ili čokoladnu kremu. Ganache krema: izlomite čokoladu na komade pa ih zajedno s vrhnjem stavite u posudu za kuhanje. Miješajući, lagano zagrijte smjesu da dobijete gustu kremu. Ostavite da se ohladi i da krema bude pogodna za mazanje. 6. Premažite listove kolača čokoladnom kremom pa ih složite jedan na drugi. Za prva tri lista uzmite polovinu kreme. Rubove i gornji list torte obilno premažite preostalom kremom. Ukrasite kolač krupno naribanom čokoladom ili svježim voćem.

04.

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
7.5.2018.