Recept za sočan clafoutis s breskvama i malinama

Jednostavan francuski desert priprema se s voćem i samo nekoliko namirnica, uz to je vrlo ukusan i svi će uživati u njemu.

Recept za sočan clafoutis s breskvama i malinama
Foto: Shutterstock
Ukusni ljetni desert koji će kuhinju već tijekom pečenja ispuniti opojnim mirisom breskvi i vanilije. Priprema je vrlo jednostavna, jer narezane breskve i maline samo treba preliti jednostavnom smjesom od brašna, šećera, jaja i mlijeka, po želji i vrhnja. Desert se poslužuje još topao s kuglicom dobrog sladoleda od vanilije ili hladno tučenim vrhnjem.

Sastojci

15 grama maslaca
30 grama šećera
2 velike breskve
200 grama malina
3 velika jaja
80 grama šećera
2 vrećice vanilin šećera
1 prstohvat soli
1 žličica naribane limunove korice
80 glatkog brašna
120 ml slatkog vrhnja
130 ml mlijeka

Priprema

01.

Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva Celzijusa. Ovalni, okrugli ili pravokutni kalup za nabujke (možemo koristiti i dva manja kalupa) dobro namažemo maslacem i posipamo kristalnim šećerom. Pazimo da premažemo i posipamo i rub kalupa. Višak šećera uklonimo.

02.

Breskve, koje smo prethodno oprali i osušili papirnatim ručnicima, prerežemo na pola i uklonimo im koštice. Narežemo ih na kriške koje složimo u kalup s malinama.

03.

U zdjelu razbijemo jaja i pjenasto ih umutimo s običnim i vanilin šećerom te dodamo prstohvat soli. Dodamo limunovu koricu, a zatim u smjesu prosijemo brašno. Dobro promiješamo pazeći da ne nastanu grudice. Na kraju umiješamo slatko vrhnje i mlijeko koji su na sobnoj temperaturi. Trebamo dobiti potpuno glatku smjesu.

04.

Pripremljenom smjesom prelijemo voće u kalupu. Clafoutis pečemo u zagrijanoj pećnici od 40 do 55 minuta. Tijesto će tijekom pečenja narasti i po vrhu postati zlatno smeđe.

05.

Clafoutis prije posluživanja malo ohladimo, a zatim ga posipamo šećerom u prahu i poslužimo dok je još topao.

Savjet

Slatko vrhnje možemo u potpunosti zamijeniti mlijekom i tako koristiti 250 ml mlijeka. Isto vrijedi i za mlijeko, koje možemo u potpunosti zamijeniti slatkim vrhnjem. U tijesto možemo po želji umiješati i žličicu voćnog likera, ruma ili konjaka.

žena.hr
9.7.2024.