Jednostavan francuski desert priprema se s voćem i samo nekoliko namirnica, uz to je vrlo ukusan i svi će uživati u njemu.
Sastojci
Priprema
Pećnicu zagrijemo na 180 stupnjeva Celzijusa. Ovalni, okrugli ili pravokutni kalup za nabujke (možemo koristiti i dva manja kalupa) dobro namažemo maslacem i posipamo kristalnim šećerom. Pazimo da premažemo i posipamo i rub kalupa. Višak šećera uklonimo.
Breskve, koje smo prethodno oprali i osušili papirnatim ručnicima, prerežemo na pola i uklonimo im koštice. Narežemo ih na kriške koje složimo u kalup s malinama.
U zdjelu razbijemo jaja i pjenasto ih umutimo s običnim i vanilin šećerom te dodamo prstohvat soli. Dodamo limunovu koricu, a zatim u smjesu prosijemo brašno. Dobro promiješamo pazeći da ne nastanu grudice. Na kraju umiješamo slatko vrhnje i mlijeko koji su na sobnoj temperaturi. Trebamo dobiti potpuno glatku smjesu.
Pripremljenom smjesom prelijemo voće u kalupu. Clafoutis pečemo u zagrijanoj pećnici od 40 do 55 minuta. Tijesto će tijekom pečenja narasti i po vrhu postati zlatno smeđe.
Clafoutis prije posluživanja malo ohladimo, a zatim ga posipamo šećerom u prahu i poslužimo dok je još topao.
Savjet
Slatko vrhnje možemo u potpunosti zamijeniti mlijekom i tako koristiti 250 ml mlijeka. Isto vrijedi i za mlijeko, koje možemo u potpunosti zamijeniti slatkim vrhnjem. U tijesto možemo po želji umiješati i žličicu voćnog likera, ruma ili konjaka.