Cannelloni punjeni rikolom, špinatom i ricottom

Cannelloni punjeni rikolom, špinatom i ricottom

Sastojci

0 kom 400 g tijesta za domaću tjesteninu s jajima 720 ml pasirane rajčice 15 listova svježega bosiljka 30 g naribanoga pecorina
0 kom Za nadjev 500 g ricotte 150 g zamrznutoga špinata, otopljenog i ocijeđenog 150 g rikole, nasjeckane 1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića 60 g naribanoga pecorina sol i papar po želji
0 kom Za bešamel 100 g maslaca 100 g svenamjenskoga brašna 1 l hladnoga punomasnog mlijeka 1/4 žličice naribanoga svježeg muškatnog oraščića
0 kom Priprema
0 kom 1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. 2. Ulijte pasiranu rajčicu u veliku zdjelu i dodajte listove bosiljka. Posolite i popaprite, pomiješajte pa maknite s vatre. 3.

Priprema

01.

Priprema nadjeva: stavite sve sastojke u veliku zdjelu, posolite i popaprite pa promiješajte vilicom. Stavite u hladnjak dok pripremate tjesteninu. 5. Pripremljeno tijesto spljoštite prstima tako da može proći kroz stroj za izradu tjestenine. Tjesteninu lagano pobrašnite s obiju strana i počnite je provlačiti kroz stroj za izradu tjestenine, od najdeblje postavke do najtanje. Narežite tjesteninu na pravokutnike veličine 7 x 15 cm. Trebat će vam 26 listova tjestenine. 6. Kuhajte tjesteninu u velikome loncu punom posoljene kipuće vode. Kuhajte po 5 listova odjedanput. Kuhajte ih 1 minutu pa izvadite i odmah stavite u zdjelu hladne vode kako tjestenina ne bi postala gnjecava. Nakon 1 minute u hladnoj vodi, izvadite tjesteninu i stavite na čistu kuhinjsku krpu. 7. Rasporedite 1/2 žlice nadjeva preko svakog lista i zamotajte ga počevši od uske strane prema naprijed. Da biste zatvorili cannellone, preklopite svaki list na otprilike 2 cm od ruba. Ponavljajte ovaj postupak dok ne napunite sve listove. 8. Uzmite četvrtastu posudu veličine 25 x 35 cm i ulijte trećinu bešamela. Ravnomjerno razmažite po dnu. Stavite pola cannellona na bešamel, porubljenim dijelom prema dolje. Prelijte s pola pasirane rajčice i pola preostaloga bešamela. 9. Stavite drugi sloj cannellona i prelijte preostalom pasiranom rajčicom. Prelijte preostalim bešamelom. Pospite pecorinom i pecite u sredini pećnice 35 minuta ili dok ne postane hrskavo i ne dobije lijepu zlatnožutu boju. 10. Kada je tjestenina zapečena, ostavite je još 5 minuta izvan pećnice. Bit će vam lakše rezati i posluživati cannellone jer će se slojevi prilijepiti jedan uz drugi.

02.

Izvor: Najbolja talijanska tjestenina, Gino D'Acampo Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
24.11.2013.