buhtle sa sirom

buhtle sa sirom

Sastojci

0 kom Tijesto:
0 kom 500 g glatkog brašna
0 kom Nadjev:
0 kom 300 g svježeg kravljeg sira
0 kom 1 vrećica pudinga od vanilije
0 kom 100 g grožđica
0 kom naribana korica 1 limuna
0 kom 1 čašica ruma
0 kom šećer u prahu
0 kom maslaca za mazanje
0 kom 40 g kvasca
0 kom 60 g šećera u prahu
0 kom 80 g maslaca
0 kom 2 jaja
0 kom 1 žumanjak
0 kom 1,25 dl mlijeka
0 kom korica 1/2 limuna
0 kom malo soli

Priprema

01.

U mlakome mlijeku rastopiti kvasac pa ga s malo prosijanog brašna lagano umijesiti. Površinu posuti brašnom, pokriti i staviti na toplo da se diže. Preostalo brašno i šećer u prahu zajedno prosijati. Razmutiti omekšali maslac, jaja i žumanjak. Kada se na površini pokažu grube pukotine pridodati kvascu sve preostale sastojke i umijesiti glatko tijesto. Tijesto staviti ga na toplo da se diže 1/2 sata.

02.

Izmiješati kravlji sir, puding od vanilije (prašak), limunovu koricu, rum, grožđice i šećer u prahu. Na brašnom posutoj radnoj površini dignuto tijesto izvaljati 5 mm debelo. Kalupom promjera 7 cm izrezati krugove. S tijesta brižljivo ukloniti brašno pa pomoću vrećice bez tuljca na sredinu krugova rasporediti malo nadjeva. Oblikovati okruglice pazeći da krajevi tijesta dobro prianjaju jedan uz drugi. U manjoj zdjelici zagrijati maslac pa svaku okruglicu kratko uvaljati u masnoću. Potom je dobro ocijediti i složiti u prikladan oblik gusto jednu do druge, pazeći da spoj tijesta uvijek bude prema dolje Ovako složene buhtle staviti na toplo mjesto da naraste približno za pola svoje visine.

03.

Kolač peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva °C oko 30 minuta, da dobiju lijepu zlatno žutu boju. Pečene buhtle izvaditi iz pećnice, kratko ohladiti pa tek potom izvaditi iz oblika i pustiti da se ohlade do kraja.

žena.hr
20.1.2011.