Luk, češnjak i mrkvu sitno nareži. Ostavi malo češnjaka sa strane, za posipanje gotovog jela, a ostalo stavi pirjati na hladno maslinovo ulje.
Sastojci
0 kom 70 dag ribe (orada i brancin miješano)
0 kom 1 veća glavica crvenog luka
0 kom maslinovo ulje
0 kom 5-6 režnja češnjaka
0 kom 1 manja mrkva
0 kom 2 žlice pelata rajčice
0 kom mala žličica šećera
0 kom žlica vinskog octa
0 kom sol, začini po želji (mažuran, bosiljak, ružmarin, origano...)
0 kom žličica vegete mediteran ili obične
0 kom peršinov list
Priprema
01.
02.
Pirjaj desetak minuta uz podlijevanje vodom i miješanje.
03.
Dodaj pelate rajčice, sasvim malu žličicu šećera, ocat i začine, pa dalje pirjaj još dvadesetak minuta. Dodaj ribu. Nemoj više miješati! Posoli, dodaj vegetu. Poklopi posudu i pirjaj dok riba ne omekša. Posudu povremeno protresi, nemoj miješati. Po potrebi dolij po malo vode. Kada voda ispari, a riba bude kuhana, jelo pospi kosanim češnjakom i peršinovim lišćem. Poklopi posudu i ostavi da poklopljeno odstoji još desetak minuta prije serviranja.
04.
Kao prilog odlično odgovara palenta (kukuruzni žganci).
05.
Umjesto pelata rajčice možete koristiti svježu ili smrznutu rajčicu, a umjesto orade i brancina može neka druga vrsta ribe.