Božanski

Božanski

Sastojci

0 kom Za biskvit (patišpanju, kako piše u mome receptu) je potrebno:
0 kom 3 jaja
0 kom Šaum:
0 kom 6 bjelanjaka
0 kom 250 g šećera
0 kom Još:
0 kom marmelada (ja sam koristila od kajsija jer mi je najkiselija)
0 kom rum
0 kom 3 žlice šećera i
0 kom 3 žlice brašna (oštro)
0 kom Krema:
0 kom 6 žumanaca
0 kom 20 dag šećera
0 kom 1 šalica (2 dcl) mlijeka
0 kom 3 žlice kakaa
0 kom 4 žlice gustina ili brašna

Priprema

01.

Za biskvit iliti patišpanju kako se lijepo kaže kod nas umutiti jaja sa šećerom te kada su dobro umućena dodati brašno koje lagano umiješamo žlicom

02.

Pripremljenu smjesu izliti u kalup ili lim (ja sam koristila kalup za tortu promjera 28 cm, a može bilo koji oblik ali malo dublji). Peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta

03.

Dobijeni biskvit ohladiti i prerezati na pola

04.

Premazti ga kiselijom marmeladom te prekriti drugom polovicom i politi rumom. Biskvit vratiti u kalup u kojem se pekao.

05.

Sve sastojke za Kremu izmiješati u loncu debljeg dna. Posudu prebaciti na vatru i neprestano miješati dok se fil ne zgusne vodeći računa da ne zagori.

06.

Gotov krem sipati po biskvitu.

07.

Od pripremljenog šećera za šaum, odvojiti 5-6 žlica a ostatak skuhati s vrlo malo vode (oko 1/2 dcl)

08.

Za šaum umutiti snijeg, prebaciti lonac iznad pare pa mu polako dodavati onih 5-6 žlica šećera i na kraju kada se šećer istopio dodavati (opet polako) onaj ukuhani šećer. Mutiti još malo, da se sve dobro poveže, skinuti s vatre pa dodati 1 žlicu ruma.

09.

Sve sipati preko krema, izravnati i staviti u toplu pećnicu (160°C) da se suši (nekih 15 minuta) i uhvati tanka korica.

10.

Ohladiti i služiti

žena.hr
10.1.2012.