Uskuhati mlijeko, ostaviti da se ohladi, ali ne do kraja, neka bude mlako. Od ukupne količine uzeti 4-5 žlica mlijeka i u posudici ga izmješati sa 4-5 žlica jogurta. Tako izmješano vratiti u cijelo mlijeko, promiješati, posudu dobro poklopiti, omotati je debljim ručnikom ili malom dekicom i ostaviti preko noći.
Sastojci
Priprema
Ujutro ćete imati kiselo mlijeko.
U veliku posudu staviti gazu (na duplo) i u nju usuti kiselo mlijeko. Gazu zavezati i objesiti na neko zgodno mjesto da se cijedi. Ispod staviti neku posudu u koju će kapati sirutka. Sirutku ne bacati, zdrava je (posebno za mamurluk - ako zatreba, he, he).
Cijediti se treba 12 do 18 sati. Sir je gotov kada prestane kapati sirutka, a on se zgusne.
Napomena : ako nemate tako veliku gazu, možete kis. mlijeko staviti u platnenu vrećicu, samo će tada trebati više vremena da se sirutka iscijedi i sir će biti mekši.
Može se koristiti kao svaki svježi sir, a preporučam namaz od base - u sir staviti sitno kosani bijeli luk, na sitne kockice narezan pršut, zimsku, čajnu ili neku sličnu salamu, vrlo malo čili papričice, slatke crvene paprike (u prahu), malo soli, malo vlasca i peršinovog lišća. Dodaci se mogu mijenjati po želji - može se staviti i svježe paprike rezane na kockice i sl.