Balaton

Balaton

Sastojci

0 kom biskvit:
5 kom Jaja
4 žlice šećer
4 žlice glatkog brašna
2 žlice kakaa
1 dl ulja
1 kom prašak za pecivo
0 kom krema od sira:
500 g svježeg sira
150 g margarina
200 g šećer
0 kom krema od vanilije:
2 kom puding od vanilije
3 žlice šećer
1 L soka od naranče
0 kom preljev:
0 kom vrhnje za šlag
0 kom malo naribane čokolade ili kraš ekspresa

Priprema

01.

Biskvit: Izmiksati posebno bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjke izmiksati s brašnom, šećerom, kakaom, uljem i praškom za pecivo. Kada se dobije homogena smjesa dodati snijeg od bijelanjaka i sve skupa dobro izmiksati. Nauljiti protvan te ga malo pobrašniti. Izliti smjesu u protvan te staviti peći u prethodno ugrijanu pećnicu na 180°C na 15-ak minuta. Kada je biskvit pećen staviti ga da se dobro ohladi. Sa ohlađenog biskvita potrebno je skinuti gornju kožicu.

02.

Krema od sira: Izmiksati margarin sa šećerom. Postupno dodavati sir. Dodati vanilin šećer. Miksati da se sjedine sastojci.

03.

Krema od vanilije: U malu posudicu istresti sadržaj vrećica, dodati 3 žlice šećera, 6-7 žlica mlijeka i to sve mutiti sa pjenjačom dok se prah ne rastopi. Staviti u lonac grijati sok od naranče. Kada sok provrije dodati smjesu za puding. Pjenjačom čitavo vrijeme mutiti da ne bi nastale grudice. Kada je puding gotov, zdjelu s pudingom staviti u posudu sa hladnom vodom i miješati sve dok se puding gotovo ne ohladi.

04.

Na biskvit kojemu smo prethodno skinuli gornju kožicu prvo namažemo kremu od sira. Zatim nanosimo kremu od pudinga. Na kraju premazati šlagom i posipati čokoladnim mrvicama. 

žena.hr
4.4.2015.