Atipična štrudla od jabuka

Atipična štrudla od jabuka

Sastojci

0 kom 30-40 dag mekog brašna
0 kom prstohvat soli
0 kom mlake vode po potrebi
0 kom ulje
0 kom 10-12 jabuka srednje veličine
0 kom 5 - 8 dag grožđica (prethodno namočenih u rumu)
0 kom cimet
0 kom kristal šećer prema ukusu
0 kom šećer u prahu za posipanje

Priprema

01.

U brašno dodaj malo soli (malo veći prstohvat), 2-3 žlice ulja, pa uz dodavanje mlake vode zamijesi tijesto takve tvrdoće da se da lijepo oblikovati u kuglu. Kuglu odozgo premaži sa vrlo malo ulja i ostavi da se odmara oko 1/2 h.

02.

Dobro pobrašni radnu površinu, pa na nju izvrni kuglu tijesta, te otkidaj od nje 5 do 6 komada koji svaki premijesi u manju kuglu.

03.

Tanko razvaljaj kuglu po kuglu. Kad razvaljaš prvu koru pomasti je sa žlicom do dvije ulja, tek onda oguli 2 jabuke i naribaj ih (ne ribaj ranije da stoje i da im iscuri sok), te ih stavi po donjem rubu tijesta, ali ne cijelom dužinom nego na 3 manje hrpice (kao na slici). Na svaku hrpicu jabuka stavi (po želji) par grožđica, malo cimeta, pa pošećeri sa 1-2 žlice šećera (ovisno o tome koliko su jabuke slatke). Savij kao i inače za savijaču, a onda rukom pritisni (rubom dlana) na mjesta između onih hrpica jabuka (vide se i kroz tijesto), pa tamo prereži savijaču tanjurićem sa debelim rubom (nikako nečim oštrim). Od svake "savijače" dobiti ćeš 3 štrudlice koje onda složi u dobro nauljen lim i kistom i odozgo malo pomasti.

04.

Stavi peći na 180 stupnjeva oko 45 min.

05.

Kad je pečeno, vruće pospi šećerom u prahu i izvadi ih iz lima prije nego se ohlade.

žena.hr
11.9.2013.