držati nekoliko sati u hladnoj vodi; vodu povremeno mijenjati školjke dobro iščetkati, odstraniti travu i ispirati ih sve dok voda ne ostane potpuno čista školjke koje se za vrijeme pranja i čišćenja otvore nisu jestive - uzimaju se samo zatvorene,
Sastojci
0 kom 20 dagnji
0 kom 1 l vode
0 kom 3-4 žlice ulja
0 kom 3 kocke instant mesne juhe u zrnu
0 kom 1 lovorov list,
0 kom celerovo lišće
0 kom majčinu dušicu mažuran cayenne-papar
0 kom 3-4 žlice bijelog vina
0 kom miješane sušene začine
0 kom sjeckanim peršinom.
0 kom 2/3 žlice limunova soka
0 kom vode
0 kom 1 korijen celera
0 kom 2 oguljene rajčice
0 kom 1 zelenu papriku
0 kom 250 g krumpira
0 kom 1 glavicu luka
0 kom 75 g mesnate slanine
Priprema
01.
02.
zakuhati sa
03.
zagrijati i na njemu popržiti luk i slaninu, te preliti juhom od školjaka
04.
umiješati
05.
izrezati na sitne rezance;
06.
dodati u juhu zajedno s povrćem i kuhati oko 40 min; dodati školjke, zagrijati i po želji dodati
07.
juhu posuti
08.
oko 50 min.
09.
dodati školjke i kuhati dok se ne otvore (otprilike 5 min); školjke koje se nakon kuhanja ne otvore nisu jestive; juhu u kojoj su se kuhale školjke procijediti te doliti
10.
da se dobije 1 l tekućine; iz školjki izvaditi meso;
11.
oguliti, oprati, izrezati na kockice,
12.
izrezati na kockice,
13.
prepoloviti, odstraniti sjemenke, oprati, izrezati na rezance,
14.
oguliti, oprati, izrezati na kockice,
15.
očistiti, sitno nasjeckati,
16.
izrezati na kockice,
IzdavačKuharica za sva godišnja doba
NakladnikVeble Commerce, Zagreb