Mesnate paprike i patlidžane pecite u vrućoj pećnici 15 - 20 min. Patlidžane prerezati na pola. Nakon pečenja, sve prekrijte krpom da se dobro napari. Na taj način ćete si olakšati guljenje kore Čekajte jedno 10 minuta i krenite u guljenje kore i koštica. Iako je ja ne gulim....neda mi se jer je taj dio najteži što se tiče ajvara. Paprike, feferone i patlidžane narežite što sitnije i češnjak isto. Pripremljenu smjesu stavite u čim viši i čim širi lonac. Visok da bi manje špricalo, širok da bi se ravnomjerno zagrijavalo. Dodajte suncokretovo ulje, sok ostao nakon pečenja i feferon. Zagrijavajte i stalno miješajte. Kad ajvar počne špricati, poklopite ga. Budući da kad šprica je teško miješati, povucite lonac na stranu, pričekajte par sekundi, otklopite i promiješajte. Kada miješanjem ajvar na dnu posude više ne zatvara put kojim je prošla kuhača, ajvar je gotov. Sada dodajte sol, papar. Punite u vruće flašice do vrha, zatvorite poklopcem i okrenite naopako. Tako neka stoje cca. 5min. , preokrenite ih i zamotajte u deku neka se postepeno ohlade.
Sastojci
0 kom Sastojci
0 kom 2 dcl suncokretovog ulja, 2 kg crvenih paprika, 1 kg patlidžana, 1 cijeli češnjak, 1 vel. žlica soli, feferon, po ukusu mljeveni papar
Priprema
01.