Iako su food blogeri promijenili naše gledanje na božićne kolače, pa tako zahvaljujući njima svake godine otkrijemo još barem tri recepta koja želimo isprobati u blagdanskom razdoblju, postoje i oni keksići i slastice bez kojih ne možemo zamisliti božićno razdoblje. To su tradicionalni deserti naših baka, keksi i kolači bez kojih nema pravog ugođaja blagdana. Ti okusi djetinjstva i tradicije dolaze u mnogo forma - od rum kuglica pa sve do medenjaka - no mi smo danas izdvojile tri recepta za koje smatramo kako bi ih većina doista uvrstila među najomiljnije blagdanske slastice Hrvata.
Radile su ih naše bake i mame, a danas ih pečemo, mijesimo i punimo kremama mi. Nadamo se da ćemo ove lijepe zalogajčiće i našu ljubav prema njima prenijeti i svojoj djeci, a ako ti treba provjereni recept za neku od slastica u nastavku - na pravom si mjestu. S ovim blagdanskim desertima nema greške, oduševit će sve generacije.
keksići
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Temperatura pećnice: zagrijana na 225, pečenje na 200 stupnjeva
Sastojci:
- 36 dag glatkog brašna
- 11 dag štaub šećer + za posipanje keksa
- 24 dag putra
- ½ limuna (sok+korica)
- na vrh noža malo praška za pecivo
- 2 žumanjka
- 2 vanilin šećera
- pekmez – od marelica ili neki drugi prema želji
Priprema:
Pomiješaj prašak za pecivo i limun u brašno, dodaj putar, žumanjke, šećer u prahu, vanilin šećer i dobro izmiješaj. Razvaljaj tijesto na debljinu od oko 5 milimetara, s kalupima za kekse izrezuj razne oblike prema želji (okrugli, cvjetići, s gornjom rupicom, veliki, mali...) i slaži ih na masni papir na lim. Pećnicu prvo zagrij na 225 pa peci na 200 stupnjeva. Kontroliraj ih i pazi da ne izgore. Jednu stranu keksa namaži malo otopljenim pekmezom od marelica i dva keksa zalijepi u jedan. Prema želji posipaj sa štaub šećerom.
Vanilin kiflice
Vrijeme pripreme: 50 minuta
Temperatura pećnice: 160 stupnjeva
Sastojci:
- 35 dag oštrog brašna
- 10 dag štaub šećera
- 20 dag putra – sa sobne temperature
- 10 dag mljevenih oraha
- snijeg od 1 bjelanjka
- 1 vanilin šećer
- 10 dag štaub šećera i 1 vanilin šećer – za posip ili otopljena čokolada
Priprema:
Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Bjelanjak umuti u čvrsti snijeg. Sve sastojke izmiješaj, a pred kraj lagano dodaj snijeg od bjelanjka. Dobro izmiješaj, razvuci tijesto, izreži male prutiće pa ih rukama oblikuj u kiflice (ravnim dlanom zarolaj tijesto da dobiješ valjčić i zavij u kiflicu). Rasporedi kiflice na masni papir na lim i peci u unaprijed zagrijanoj pećnici oko 15-18 minuta. Kad su gotove, ostavi ih par minuta da se ohlade i stisnu pa ih izvaljaj u pomiješan štaub šećer i vanilin šećer. Prema želji možeš ih ohlađene umočiti u otopljenu čokoladu.
Keksići s đumbirom
Vrijeme pripreme: 30 minuta + hlađenje
Temperatura pećnice: 180
Sastojci:
- 30 dag glatkog brašna
- 10 dag putra
- 10 dag šećera
- 1 žlica đubira u prahu
- 1 jaje
- 110 ml meda
- 1 žlica kakao praha
- ¾ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice mljevenog klinčića
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- Prstohvat soli
Glazura za ukrašavanje:
- 1 bjelanjak
- 20 dag štaub šećera
- 1 žličica limunovog soka
Priprema:
Izmiksaj putar pa dodaj šećer, sodu bikarbonu, sol, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčić pa dodaj med i jaje te postepeno dodaj prosijano brašno i kakao. Kad se smjesa sjedini, razdijeli je na dva dijela i svaki stavi u vrećicu i u hladnjak na nekoliko sati.
Zagrij pećnicu na 180 C. Pobrašni površinu radne plohe, valjak i ruke (da se smjesa ne lijepi) pa razvaljaj svaku smjesu i izrezuj modlicama oblike keksa te ih stavljaj na masni papir u kalup. Peci 6 - 8 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici. Kad se keksi ohlade, ukrasi ih glazurom: bjelanjak s limunovim sokom umuti u snijeg te postepeno dodaj šećer. Smjesom napuni slastičarsku špricu i ukrasi keksiće. Keksiće možeš ukrasiti i već gotovim kupljenim bojama.