Ne razmišljajući o kalorijama, već o okusu i tradiciji, za stanovnike Lijepe naše već stoljećima – Uskrs znači samo jedno. U kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju zovu je pinca, dok je u Dalmaciji poznata pod imenom sirnica. Kako god je zvali, bez nje nema Uskrsa i obiteljskog ručka.
A sad malo teorije. Pinca je zapravo slatki kruh od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera ( po želji aromatiziranih grožđica i ruma) korice limuna ili naranče. Najčešće je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista. Uoči Uskrsa dostupna je na svakom koraku, ali naše domaćice kažu da nema bolje od one domaće. Ako u nju dodate malo jabuke, izbjeći ćete, kako ekskluzivno doznajemo, suhoću koja nastupa dan poslije i zbog koje je već sutradan podnošljiva samo uz šalicu čaja.
Po struci ekonomistica, a u duši pastry chef
Duhovita i stylish Hercegovka sa zagrebačkom adresom, Ivana Čuljak Lošić - zaludjela je društvene mreže svojim neodoljivim receptom za omiljenu nam uskršnju slasticu. Kao malena sanjala je o cvjećarskoj karijeri, no život ju je odveo u smjeru ekonomije što joj je i dalo poticaj za ovaj posao.
A iz ljubavi prema slasticama - stvorio se i brend 'Nek jedu kolače'. Kako i sama Ivana kaže, uči se cijeli život, ali u njezinu slučaju - put do uspjeha doista je presladak. Donosimo ti njezin recept za pincu:RECEPT JEDNE PINCE: Sastojci:
750 g brašna
150 g šećera
prstohvat soli
korica 1 limuna
korica 1 naranče
14 g suhog kvasca
150 ml toplog mlijeka
*(ukoliko bude potrebno, kasnije možete dodati još mlijeka u smjesu) .
200 g maslaca sobne temperature
3 jaja
2 žumanjka
3 žlice ruma
2 žlice rakije
*(slobodno stavite više ruma ako ga preferirate, ako ne zamijenite sokom jedne naranče)
Premaz
1 jaje
šećer
PRIPREMA:
1. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom da se aktivira. Dodaj u smjesu brašna šećera, soli I korice agruma. Uz stalno miješanje dodaj ostale sastojke.
2. Tijesto prekrij folijom i ostavi da se diže dva sata na toplome.
3. Nakon toga tijesto ponovo mijesi, po potrebi dodaj još malo brašna, oblikuj u četiri kugle cca 400 g svaka i opet ostavi pokriveno da se diže još 30 minuta (ja sam držala u pećnici na 50 stupnjeva). Pincu zareži oštrim nožem na tri strane, premazaži razmućenim jajetom i pospi kristal šećerom ili grubo usitnjenim šećerom u kocki.
4. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 35-40 min.