Gastro
Gastro

Recept za uskrsnu pincu Ivane Čuljak Lošić, našu omiljenu slasticu na blagdanskom stolu

Recept za uskrsnu pincu Ivane Čuljak Lošić, našu omiljenu slasticu na blagdanskom stolu
Zaludjela je društvene mreže svojim neodoljivim receptom za omiljenu nam uskrsnu slasticu, a nama je otkrila u čemu je tajna

Ne razmišljajući o kalorijama, već o okusu i tradiciji, za stanovnike Lijepe naše već stoljećima – Uskrs znači samo jedno. U kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Primorju zovu je pinca, dok je u Dalmaciji poznata pod imenom sirnica. Kako god je zvali, bez nje nema Uskrsa i obiteljskog ručka. A sad malo teorije. Pinca je zapravo slatki kruh od bijelog brašna, mlijeka, jaja, šećera ( po želji aromatiziranih grožđica i ruma) korice limuna ili naranče. Najčešće je okruglog oblika s "križem" po sredini koji simbolizira razapinjanje Isusa Krista. Uoči Uskrsa dostupna je na svakom koraku, ali naše domaćice kažu da nema bolje od one domaće. Ako u nju dodate malo jabuke, izbjeći ćete, kako ekskluzivno doznajemo, suhoću koja nastupa dan poslije i zbog koje je već sutradan podnošljiva samo uz šalicu čaja.

Po struci ekonomistica, a u duši pastry chef Duhovita i stylish Hercegovka sa zagrebačkom adresom, Ivana Čuljak Lošić - zaludjela je društvene mreže svojim neodoljivim receptom za omiljenu nam uskršnju slasticu. Kao malena sanjala je o cvjećarskoj karijeri, no život ju je odveo u smjeru ekonomije što joj je i dalo poticaj za ovaj posao. 

A iz ljubavi prema slasticama - stvorio se i brend 'Nek jedu kolače'. Kako i sama Ivana kaže, uči se cijeli život, ali u njezinu slučaju -  put do uspjeha doista je presladak. Donosimo ti njezin recept za pincu:RECEPT JEDNE PINCE: Sastojci:

750 g brašna

150 g šećera

prstohvat soli

korica 1 limuna

korica 1 naranče

14 g suhog kvasca

150 ml toplog mlijeka

*(ukoliko bude potrebno, kasnije možete dodati još mlijeka u smjesu) .

200 g maslaca sobne temperature

3 jaja

2 žumanjka

3 žlice ruma

2 žlice rakije

*(slobodno stavite više ruma ako ga preferirate, ako ne zamijenite sokom jedne naranče) 

Premaz

1 jaje

šećer

PRIPREMA:  1. Kvasac pomiješajte s toplim mlijekom da se aktivira. Dodaj u smjesu brašna šećera, soli I korice agruma. Uz stalno miješanje dodaj ostale sastojke. 2. Tijesto prekrij folijom i ostavi da se diže dva sata na toplome. 3. Nakon toga tijesto ponovo mijesi, po potrebi dodaj još malo brašna, oblikuj u četiri kugle cca 400 g svaka i opet ostavi pokriveno da se diže još 30 minuta (ja sam držala u pećnici na 50 stupnjeva). Pincu zareži oštrim nožem na tri strane, premazaži razmućenim jajetom i pospi kristal šećerom ili grubo usitnjenim šećerom u kocki. 4. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 170ºC 35-40 min.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx