Oblačići zadovoljstva

Jednostavan recept za najmekše palačinke koje se tope u ustima

Klasične, tradicionalne palačinke sastavni su dio jelovnika mnogih obitelji, a mi ti donosimo recept za njihovu najmekšu varijantu

profimedia-0528878989.jpg
Foto: www.profimedia.hr

Palačinke – tanke ili debele, pjenaste i uvijek mekane. Receptura za palačinke zapravo je stara stotinama godina, a mijenjala se tek neznatno tijekom vremena. Analize žitarica škroba pronađenih na 30.000 godina starim alatima upućuju na to da su ljudi već u kamenom dobu izrađivali palačinke. Možda to nisu bile palačinke okusa i izgleda kakvog su danas, no ideja je ista, ravna, pržena slastica. Upravo glavna karakteristika palačinki je da su one ravne. Stari Grci su izrađivali slasticu sličnu današnjim palačinkama koju su punili medom, stari Rimljani su također radili desert sličnan današnjim palačinkama, a koji je opisan u Apiciusovoj kuharici.

Dakle, taj omiljeni jednostavan recept ne izlazi iz mode, a iako bi priprema smjese za palačinke trebala bi biti jedan od najjednostavnijih pothvata u kuhinji, činjenica je da brojnima zadaje glavobolje. Mekane, pjenaste i rahle palačinke teško je postići ako nemaš dobru tavu i još bolji recept. Mi ti stoga danas donosimo recept iz kuhinja naših baka koji je jednostavan i nakon kojeg nećeš imati potrebe tražiti bolji.

Najmekanije palačinke

Sastojci za palačinke:

  • 3 jaja
  • 2 velike žlice šećera
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • 2 žličice ulja
  • pola žličice ruma

Priprema:

Pjenasto umuti cijela jaja, izmiješaj dok ne dobiješ gustu homogenu smjesu, ulij ulje pa mlijeko i izmiješaj. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipaj brašno dok ne potrošiš zadanu mjericu, dodaj prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije - da spriječiš upijanje ulja. Ako ti se smjesa čini gusta, razrijedi je mineralnom vodom. Peci ih na klasičan način, na tavici, s okretanjem na obje strane oko 2-3 minute. Palačinke možeš namazati domaćim džemom, preliti umakom od šumskog voća ili namazati namazom od lješnjaka.

Image

Minijaturne palačinke zavladale su društvenim mrežama. Isprobala sam ih napraviti i sama, a rezultat me oduševio