Niti jedan čokoladni namaz nije ukusan kao Nutella, ali mišljenje ti možda promijeni ovaj recept
Sastojci
Priprema
Lješnjake i bademe zapeci u pećnici oko 15 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Kada su pečeni, lagano ih protrljaj rukama kako bi uklonila ljuskice.
Dok se bademi i lješnjaci peku, u loncu pomiješaj mlijeko, mlijeko u prahu, sol i med te sve zajedno zakuhaj. Jednom kada je smjesa zakuhala, dodaj čokoladu i maslac te miješaj dok se ne otope.
Kada su bademi i lješnjaci pečeni i oguljeni, dobro ih usitni blenderom ili štapnim mikserom. Miješaj smjesu orašastih plodova dok ne dobiješ toliko sitne komadiće da se krenu pretvarati u maslac. Što sitnije uspiješ izmljeti bademe i lješnjake, to bolje.
Sjedini obje smjese u jednu i dobro izradi mikserom.
Kada je namaz gotov, prebaci ga u teglicu i spremi u hladnjak. Iako će na početku biti rijetka, smjesa će se u hladnjaku zgusnuti.
Savjet
Domaću Nutellu drži u hladnjaku te je potroši u nekoliko tjedana. Ako nemaš badema, zamijeni ih lješnjacima. Također, med možeš zamijeniti smeđim šećerom ili javorovim sirupom.