Recept za bakine buhtle s jabukama koje će te vratiti u djetinjstvo

Miris cimeta, jabuka i toplog dizanog tijesta ti zvuči primamljivo? Pokušaj napraviti ove domaće mekane buhtlice koje će te vratiti u djetinjstvo.

Recept za bakine buhtle s jabukama koje će te vratiti u djetinjstvo
Foto: www.profimedia.hr
Mekano dizano tijesto, sočno slatko punjenje i obilati sloj šećera u prahu - sve su to ključni elementi svake prave buhtle. Buhtle su jedna od onih jednostavnih slastica koje nas vraćaju u djetinjstvo, bakinu kuhinju ili pak u osnovnu školu kada smo ih kupovali pod velikim odmorima. U svakom slučaju, radi se o tradicionalnoj, pomalo starinskoj slastici koja ne izlazi iz mode baš zato što smo uz nju vezani mnogim lijepim sjećanjima. Ovaj recept koji ti donosimo malo je drugačija verzija klasičnih buhtli punjenih pekmezom, a mi ti jamčimo da će ti se jako svidjeti ukoliko ih pokušaš napraviti. Zasladi svoj tjedan, kao i tjedan svojih ukućana i počasti se ovim mekanim slatkim "debeljucama" koje zrače nostalgijom.

Sastojci

500 grama glatkog brašna
225 ml mlijeka
20 grama svježeg kvasca
60 grama šećera
75 grama otopljenog maslaca
1 komad jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 sitni prstohvat soli
450 grama jabuka
300 ml soka od jabuka
30 grama gustina
50 grama šećera
1 korica limuna
1 žlica limunovog soka
0.5 žličice cimeta
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Prvo aktiviraj kvasac. Kvasac zajedno sa žlicicom šećera otopi u mlakom mlijeku. Kad se aktivira dodaj ga u zdjelu od miksera u koju si prethodno stavila brašno zajedno s otopljenim maslacem, šećerom, jajem, soli i ekstraktom vanilije i sve mijesi ili miksaj dok se zajedno ne poveže.

02.

Pokrij tijesto i pusti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.

03.

U međuvremenu pripremi nadjev. Oguli jabuke, izdubi im sredinu te izreži na kockice. Prelij preko njih limunov sok.

04.

U zdjelu stavi sok od jabuka i gustin. Dodaj šećer, cimet, koricu limuna i ekstrakt vanilije. Smjesu kuhaj oko 1-2 minute uz stalno miješanje. Dodaj jabuke i pirjaj još 2 minute . Kad je gotovo preko stavi priranjujuću foliju.

05.

Tijesto koje je udvostručilo volumen, podijeli na loptice. I stavi ih još 10 - ak minuta da se dižu.

06.

Loptice izvaljaj u pravokutnik te stavi dvije žlicice nadjeva. Presavij rubove i zarolaj u valjak.

07.

Slaži ih u posudu na koju si stavila pek papir ili premazala maslacem. Stavi ih na toplo i pusti da se dižu 15 minuta.

08.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i peci buhtle 30-35 minuta. Kada su gotove obilato ih posipaj šećerom u prahu.

Savjet

Ovaj recept spaja najbolje od dva svijeta - pitu od jabuka i tradicionalne buhtle. Za najukusnije punjenje pripazi da koristiš pomalo kiselkaste jabuke. S obzirom da je tijesto samo po sebi slatko, najbolje će tu slatkoću komplimentirati upravo ne preslatke jabuke.

žena.hr
12.3.2021.