Miris cimeta, jabuka i toplog dizanog tijesta ti zvuči primamljivo? Pokušaj napraviti ove domaće mekane buhtlice koje će te vratiti u djetinjstvo.
Recept za bakine buhtle s jabukama koje će te vratiti u djetinjstvo
Sastojci
Priprema
Prvo aktiviraj kvasac. Kvasac zajedno sa žlicicom šećera otopi u mlakom mlijeku. Kad se aktivira dodaj ga u zdjelu od miksera u koju si prethodno stavila brašno zajedno s otopljenim maslacem, šećerom, jajem, soli i ekstraktom vanilije i sve mijesi ili miksaj dok se zajedno ne poveže.
Pokrij tijesto i pusti da se diže dok se njegov volumen ne udvostruči.
U međuvremenu pripremi nadjev. Oguli jabuke, izdubi im sredinu te izreži na kockice. Prelij preko njih limunov sok.
U zdjelu stavi sok od jabuka i gustin. Dodaj šećer, cimet, koricu limuna i ekstrakt vanilije. Smjesu kuhaj oko 1-2 minute uz stalno miješanje. Dodaj jabuke i pirjaj još 2 minute . Kad je gotovo preko stavi priranjujuću foliju.
Tijesto koje je udvostručilo volumen, podijeli na loptice. I stavi ih još 10 - ak minuta da se dižu.
Loptice izvaljaj u pravokutnik te stavi dvije žlicice nadjeva. Presavij rubove i zarolaj u valjak.
Slaži ih u posudu na koju si stavila pek papir ili premazala maslacem. Stavi ih na toplo i pusti da se dižu 15 minuta.
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i peci buhtle 30-35 minuta. Kada su gotove obilato ih posipaj šećerom u prahu.
Savjet
Ovaj recept spaja najbolje od dva svijeta - pitu od jabuka i tradicionalne buhtle. Za najukusnije punjenje pripazi da koristiš pomalo kiselkaste jabuke. S obzirom da je tijesto samo po sebi slatko, najbolje će tu slatkoću komplimentirati upravo ne preslatke jabuke.