Čokoladni raspucanci su savršeni blagdanski kolačići. Posebno izgledaju (podsjećaju na snijeg), a iznutra su ispunjeni čokoladom. Kolačiće obožavaju veliki i mali, a dovoljno je odvojiti malo vremena za jednostavnu pripremu i cijela obitelj će uživati
Sastojci
Priprema
Stavi maslac u veliku zdjelu otpornu na toplinu i rastopi ga, možeš ga rastopiti i u mikrovalnoj pećnici. Dodaj šećer i vaniliju pa sve promiješaj ručnom pjenjačom. Dodaj jaja i ponovno miješaj pjenjačom.
U drugoj zdjeli pomiješaj brašno, kakao, prašak za pecivo i sol. Zatim dodaj smjesu s maslacem i miješaj dok se ne formira tijesto za čokoladne kolačiće. Na kraju dodaj čokoladne komadiće i sve dobro pomiješaj. Tijesto prekrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na najmanje sat da se stegne.
Zagrij pećnicu na 180 Celzijusa, a na lim za pečenje stavi papir za pečenje. Zatim oblikuj kolačiće, otprilike 1,5 žlica smjese je jedan kolačić. Razvaljaš kuglice, a tijesto bi trebalo biti mekano, ali opet dovoljno čvrsto za oblikovanje. Ako nije dovoljno čvrsto vrati ga u hladnjak na još 15 minuta.
Svaku kuglicu tijesta prvo uvaljaj u bijeli kristal šećer, a zatim u šećer u prahu prije nego što je staviš na pripremljen lim za pečenje. Važno je ostaviti dovoljno mjesta između kolačića na limu za pečenje jer će narasti.
Raspucanci se peku otprilike od 11 do 13 minuta ili dok se ne rašire. Nakon pečenja potrebno ih je ostaviti najmanje 15 minuta da se ohlade prije prebacivanja u zdjelu. Kolačići se trebaju čuvati u zatvorenoj posudi.